De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Jochie is het ultieme Utregse woord

Tweede plaats voor agtelijke gladiool

De verkiezing van 'het ultieme Utregse woord' is gewonnen door het woord jochie, wat 'jongetje' betekent. Op de tweede plaats eindigde agtelijke gladiool, een scheldwoord, en op de derde plaats dâkhoas, ook een scheldwoord.

Taal uit het stadsjie

Ruim 16.000 mensen kozen jochie tot ultiem Utregs woord in een verkiezing die werd georganiseerd door een merkenbureau en het Utrechtse stadsmagazine De Dakhaas. Op de website van het ultieme Utregse woord staat: 'Het allermooiste aan ons stadsjie? Het Utregs, de taal die we spreken. Het ultieme Utregse woord is een ode aan het Utregs. Een taal die door steeds minder mensen gesproken wordt en die je je als buitenstaander snel eigen kan maken, maar die je nooit helemaal zult begrijpen. Een taal die aandacht verdient, gewoon, omdat we er zo trots op zijn.'

Andere woorden uit de woordenverkiezing: goazerd, wijffie, ouchie, mokkeltsjie, stadsjie, kneien, boogie, messie, wors, glittergladiool, badmuts, achentachentig, harses, huchie, baoliekluivert, guppekop, hals, gehakballegie, waor, dajakker, slaoiemmer en paordevoorschut.

 

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Begjin
anderlands

Begjin

Een gedicht door Dichter fan Fryslân Nyk de Vries

Sales manager en trench coat
anderlands

Sales manager en trench coat

De invloed van het Engels op het Nederlands in 1961

Er was eens ...
anderlands

Er was eens ...

Jamilla Baidou over de fittie van het jaar 2020