De jongerenwebsite van de taalunie

geschiedenis
   

1977

Oerend hard en de dialectrenaissance

De in Achterhoeks dialect zingende popgroep Normaal heeft in Nederland een hit met Oerend hard; hierdoor wordt nederpop populair. Er volgen in de jaren 80 en 90 veel groepen en zangers die in het Nederlands, Fries of een dialect zingen: Doe Maar, Van Dik Hout, Bløf (Zeeland), Rowwen Hèze (de Peel), Mooi Wark en Skik (Drenthe), De Kast (Friesland) en Ede Staal (Groningen).

Steeds meer dialect

Dit betekent het begin van een ‘dialectrenaissance’: er verschijnen veel publicaties in en over het dialect, er zijn radio- en tv-uitzendingen in het dialect, er worden kerkdiensten in dialect gehouden, en cabaretiers gebruiken stadstalen en bereiken daarmee een groot publiek. In sommige dialecten wordt zelfs lesgegeven, er worden leerboeken en gebruikswoordenboeken van dialecten geschreven en spellingsystemen ontworpen.

Ook dialectverlies

Overigens gaan door de dialectrenaissance niet meer mensen dialect spreken of hun kinderen erin opvoeden. Het dialectverlies blijft dus doorgaan. De invloed van het Standaardnederlands op de Nederlandse dialecten is in de twintigste eeuw groot en structureel. De bijzondere dialectwoordenschat verdwijnt geleidelijk, en van het dialect blijft hoogstens de typerende uitspraak over.

Gerelateerde berichten