De jongerenwebsite van de taalunie

geschiedenis
   

2017

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal verdwijnt

Het einde van een populair televisieprogramma in Vlaanderen en Nederland.
Het einde van een populair televisieprogramma in Vlaanderen en Nederland.

Na 26 jaar is de grote taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland tot een einde gekomen. De NTR heeft besloten het televisieprogramma Het Groot Dictee der Nederlandse Taal niet langer uit te zenden. Philip Freriks, voorheen bekend als onder meer NOS-nieuwslezer, haalde het dictee in 1990 als televisieformat naar Nederland. In 2016 won Marco Sanders, een Nederlander die in België woont, namens Vlaanderen de laatste editie.

Reacties

Ik ben er niet ongelukkig om. Ook al was het elk jaar Holland-België, het ging enkel maar om spelling. Ik was noch voor de Nederlanders of de Belgen - ik keek gewoon niet. Dit was een dom spelprogramma voor mensen die al te vaak met hun gezicht op de televisie geweest waren, en het had absoluut niets met taal te maken. (Ik zie al een spelprogramma met Nederlanders en Belgen over TAAL gebeuren.) Hoe spel je dit of dat? Vraag het aan jullie leuke Spellingcommissie met hun idiote voorschriften, hun gebrek aan logica en analogie, hun onuitgesproken tussen-n die Belgen nu uitspreken (omdat ze elke letter uitspreken die er staat - zij spreken "ABN"!), hun liggende streepjes etc. Beijing is "Peking","Belarus is "WIt-Rusland", Moldova is "Moldavië" - Je zou denken dat onze taalgeleerden ergens in de jaren 1960 uit elkaar gegaan zijn en er intussen niks meer gebeurd is, Dit is erger dan spelling - dit zijn schoften die ons opleggen buitenlandse namen te gebruiken die al tientallen jaren in de hele wereld niet meer in gebruik zijn, Hoe lang zal het duren voor ze (de Republiek van) Noord-Macedonië gaan aanvaarden? Ik schat ergens tussen 2030 en 2047.
Niemand hoeft ons spelling op te leggen. Maar we moeten het allemaal op dezelfde manier doen. Dus is een systeem nodig. Maar moeten we dat aanvaarden van een bende oude zielepoten die ons de domste, raarste, idiootste regels dicteren? Ik hield niet van "odeklonje", maar ik hou evenmin van "up-datevernieuwingen". Wat zijn 'datevernieuwingen?" Welke stomme idioot heeft ooit deze spellingaanpassing gesuggereerd?

Gerelateerde berichten