De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Jonge Jury 2013

Rob Ruggenberg wint met IJsbarbaar

Het boek gaat over de Groenlandse jongen Nunôk en zijn zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw.
Het boek gaat over de Groenlandse jongen Nunôk en zijn zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw.

Schrijver Rob Ruggenberg won in april 2013 de Prijs van de Jonge Jury 2013 voor zijn boek IJsbarbaar. Hij nam de prijs in ontvangst tijdens de Dag van de Jonge Jury in het AFAS Circustheater in Scheveningen (NL).

Waargebeurd avontuur

Het boek gaat over de Groenlandse jongen Nunôk en zijn zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw. Het neemt je mee tijdens zijn ontberingen bij de walvisvaarders, waarna hij hoopt terug te kunnen keren naar Groenland, naar het Inuit-meisje van wie hij houdt. In Amsterdam heeft hij iets voor haar gestolen dat haar leven totaal zal veranderen. Grote delen van het avontuur van Nunôk zijn waargebeurd. Rob Ruggenberg heeft jarenlang in archieven gezocht naar gegevens over lang vergeten gebeurtenissen uit de jaren 1624 en 1625. Meer informatie over IJsbarbaar kun je vinden op de speciale site die bij het boek hoort.

Berres verleden

Tijdens de Dag van de Jonge Jury werd ook de de Debuutprijs uitgereikt aan Enne Koens voor haar boek Vogel. Deze Young Adult-roman gaat over het jonge meisje Berre, wier ouders gaan scheiden als ze zes is. In de jaren die volgen haalt haar moeder geestenbezweerders in huis, gaat ze tijdelijk met haar dochters in een vrouwencommune wonen en wordt ze herhaaldelijk verliefd op de verkeerde mannen. Berres woede groeit. Na haar middelbareschoolexamen verlaat Berre het huis, noemt ze zich Elke en betrekt ze een kamertje in Leiden, waar ze filosofie gaat studeren. Ze wil voorgoed afrekenen met haar verleden. Maar als ze Lassie ontmoet, realiseert Elke zich dat ze haar verleden niet zomaar van zich af kan schudden.

De Jonge Jury

De Jonge Jury wil er, samen met alle scholen uit het voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren tussen 12 en 15 jaar met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen. Meer informatie over de Jonge Jury vind je hier.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven