De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Beste boeken van 2018

Welke boeken wonnen prijzen?

Dit zijn de beste boeken van 2018.

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018 - juryprijs voor een oorspronkelijk Nederlandstalig boek

Wij zeggen hier niet halfbroer - Henk van Straten

Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur. Zoals Van Straten zelf zegt: ‘Gewoon een jeugd, net zoals mijn leven gewoon een leven is.’

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren - juryprijs voor een in het Nederlands vertaald boek voor jongeren van 15 tot 18 jaar

The Hate U Give - Angie Thomas - vertaald door Jasper Mutsaers

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

 

Winnaar Hebban YA Clubprijs 2018 - publieksprijs voor het beste Young Adult-boek

Liefdestips aan mezelf - Sylvia Van Driessche

Noodgedwongen verhuist Olivia naar de villa van haar vader, een bekende tv-presentator, stiefmoeder en stiefzus, maar ze moet niks van haar nieuwe, stijve familieleden weten. Met haar BFF Billie doet ze er alles aan om in de buurt van haar grote liefde Max te komen, maar ze begaat de ene blunder na de andere. Dan besluit Olivia dat ze wil leren hoe de liefde werkt en we schrijft al haar liefdestips in haar dagboek, tot ze iemand tegenkomt die niet in al die liefdestips gelooft.

 

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2018  - publieksprijs voor het beste jeugdboek voor 12- tot 15-jarigen

Pijn - Mel Wallis de Vries

Op een prachtige, warme nazomeravond wordt het levenloze lichaam van een meisje gevonden. De dader heeft haar laatste minuten op Snapchat gedeeld. Het is het gesprek van de dag. Zeker als ze niet het enige meisje blijkt te zijn.
Vijf meisjes die elkaar niet kennen. Eén dader die de politie te slim af is. En iedereen kan meekijken. Niemand is perfect, maar wat als de hele wereld dat ineens te zien krijgt?

 

Winnaar Jonge Jury Debuutprijs 2018 - publieksprijs voor het beste debuut voor 12- tot 15-jarigen

Voorlopers - Mirjam Hildebrand

De vijftienjarige Emma voelt zich 'anders': ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma's vader - die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien - deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen, maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

 

Winnaar BruutTAALGouden Lijst 2018 - juryprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdliteratuur in de leeftijd 12 tot 15 jaar

Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd.
Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch.
Jajaja.
Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten wat er met jou aan de hand is dan jijzelf. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks.
Maar dan nog.
Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand.
Over liefde bijvoorbeeld.
En hoe stom je bent geweest.
 

 

Winnaar BruutTAALGouden Lijst 2018 - juryprijs voor de beste in het Nederlands vertaalde jeugdliteratuur in de leeftijd 12 tot 15 jaar

‘Paard, paard, tijger, tijger’ - Mette Eike Neerlin, vertaald door Bernadette Custers

Honey’s leven gaat niet over rozen. Ze is geboren met een lichamelijke afwijking. Ze zorgt met haar moeder voor haar gehandicapte zus. Haar vader ziet ze slechts om de veertien dagen, maar die draagt weinig bij in haar leven. Als ze op een dag bij de bus staat en er wordt haar gevraagd of ze mee moet, antwoordt ze als vanzelf ‘ja’. Dat ‘ja’ antwoorden gebeurt nog enkele keren en brengt haar telkens in een heel andere omgeving, bij vreemde mensen. En hoewel ze probeert om zo min mogelijk op te vallen, brengen die ontmoetingen een hele verandering teweeg in haar leven. Vooral de vriendschap die ontstaat tussen haar en Marcel heeft verregaande gevolgen.
 

 

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2018 - juryprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek

Lampje - Annet Schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven