De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven

Jongeren lezen vaak hedendaagse boeken in het Nederlands of het Engels, en veel minder boeken die ouder zijn of niet in het Nederlands of het Engels zijn geschreven. Ze lezen dan ook graag boeken die herkenbaar zijn en waarin ze zich kunnen inleven. Deze antwoorden gaven de jongeren die meededen aan een korte enquête van de Taalunie over lezen.

Boeken op school

Als jongeren lezen, doen ze dat uit zichzelf, ter ontspanning of uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat het moet voor hun studie of opleiding. Voor school moeten veel jongeren minstens vier boeken per jaar lezen, maar sommigen moeten er elk jaar wel twaalf verslinden. Ze moeten er dan ook opdrachten bij maken of een mondeling examen over afleggen. Hierover zijn de meningen verdeeld: de één vindt een mondeling examen leuker, de ander geeft de voorkeur aan opdrachten.

Inspiratie

Omdat aan de enquête maar een kleine groep jongeren heeft meegedaan, vallen er geen al te grote conclusies uit te trekken. Wel leveren hun antwoorden inspiratie op die de Taalunie kan gebruiken als ze meedenkt met de mensen die voor het onderwijs zorgen en in het boekenvak werken.

Een paar uitspraken van de jongeren uit de enquête:
• “Lezen is leuk.”
• “Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.”
• “Lezen wordt flink onderschat, terwijl het één van de mooiere dingen in het leven is.”

Doe mee!

Wil jij schrijven over lezen, boeken, schrijven of schrijvers? Dan kun je je aanmelden om voor Taalhelden.org boekentips te geven. Kijk op de Doe mee!-pagina voor meer informatie.

Meer weten? Lees het dossier op Taalunie.org.
 

Gerelateerde berichten