De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Dit zijn de namen

Tommy Wieringa wint De Inktaap 2014

Het boek van Tommy Wieringa won eerst de Libris Literatuur Prijs en was daarom genomineerd voor De Inktaap.  © Thomas Sandfort
Het boek van Tommy Wieringa won eerst de Libris Literatuur Prijs en was daarom genomineerd voor De Inktaap. © Thomas Sandfort

Het boek Dit zijn de namen van Tommy Wieringa werd op de slotdag in Rotterdam door ruim vijftienhonderd scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot winnaar van De Inktaap 2014.

Poëtische zinnen

De jongeren prijzen de schrijfstijl van de schrijver. ‘Wieringa bezit de kunst om in één poëtische zin de kern van waar het om gaat samen te vatten.’ Ook het thema van het boek komt in veel reacties aan bod. ‘Dit zijn de namen zet je aan tot het zoeken van nieuwere interpretaties, het doet je nadenken.’

Dit zijn de namen gaat over politiecommissaris Pontus Beg die in Michailopol de geschiedenis van een groep vluchtelingen ontrafelt. Naarmate zijn onderzoek vordert, raakt het verhaal van de vluchtelingen verweven met zijn eigen afkomst.

Alleen prijswinnaars

De Inktaap is een literaire jongerenprijs waarbij leerlingen van middelbare scholen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao de boeken lezen die het jaar ervoor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs hebben gewonnen. Daarnaast is er tegenwoordig een nominatie voor De Inktaap uit het Nederlandstalige deel van het Caribisch gebied. De scholieren bepalen welke van deze vier boeken vervolgens De Inktaap wint.

De nominaties voor De Inktaap 2014 waren: Oek de Jong met Pier en oceaan (won de Gouden Boekenuil 2013), Ruth San A Jong met De laatste parade (Caribische nominatie) Peter Terrin met Post Mortem (winnaar AKO Literatuurprijs 2012) en Tommy Wieringa met Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs 2013)

Ook meedoen?

In mei, als de Libris Literatuurprijs 2014 is uitgereikt, worden de nominaties voor de Inktaap 2015 bekendgemaakt. Zou je het leuk vinden als ook jouw school de boeken beoordeelt? Stuur je leraar Nederlands dan naar de inschrijfpagina van De Inktaap.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven