De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Djoegoedjoegoe

Ga jij het gebruiken?

Na deze tweet volgden veel steunbetuigingen.
Na deze tweet volgden veel steunbetuigingen.

Djoegoedjoegoe moet in onze woordenschat. Tenminste dat vinden een paar Nederlandse journalisten en prominenten. Ze beloofden in 2012 het Surinaamse woord te zullen gebruiken in een column, een boek en in de Tweede Kamer. Djoegoedjoe betekent ophef, onrust of onrust stoken.

Selecta en Kayente

Misschien ken je het woord al van de hit van Selecta en Kayente, maar de journalisten raakten vooral gecharmeerd door het woord nadat een vrouw in het NOS-journaal van 30 april 2012 liet weten dat ze er niks aan vond, Koninginnedag in Amsterdam. Ze zei:

'Het is ongezellig. Er is niet eens een djoegoedjoegoe.'

Hieronder kun je dat fragment bekijken.

Twitterbeloftes

Het woord werd tijdens de journaaluitzending kortstondig trending topic op Twitter (een trending topic is een van de meest besproken onderwerpen). Vervolgens beloofden schrijver Robert Vuisje en journalisten van de NOS, de Volkskrant en ANP het woord te gebruiken in een van hun volgende producties. CDA-kamerlid Kathleen Ferrier zal het woord in de Tweede kamer introduceren. De beloftes op Twitter kun je hier lezen.

Bekijk het item uit het NOS-journaal hieronder of hier. Op 1.37 komt de vrouw aan het woord die de djoegoedjoegoe-beweging op gang hielp.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Is luistertaal op school een goed idee?
anderlands

Is luistertaal op school een goed idee?

Jongeren vinden van wel, maar niet voor elk vak

Pokoe, dom en skotoe
anderlands

Pokoe, dom en skotoe

Kennen Belgische jongeren Nederlandse straattaal?