De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Petry wint De Inktaap 2012

Voor De maagd Marino

Scholieren vonden De maagd Marino van Yves Petry het beste boek. © Michiel Hendryckx
Scholieren vonden De maagd Marino van Yves Petry het beste boek. © Michiel Hendryckx

De schrijver Yves Petry won op 12 maart 2012 de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman De maagd Marino werd door ruim 2000 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet.

Bizar waargebeurd verhaal

Ruim 130 scholen deden mee met deze elfde editie van De Inktaap. Per school vormen ze een jury. De scholieren beoordeelden gedurende vijf maanden drie boeken. Behalve De maagd Marino lazen en bespraken ze: Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck en De schilder en het meisje van Margriet de Moor. De maagd Marino is een psychologische roman over een bizar waargebeurd feit: een man sneed op verzoek de penis van een andere man af.

'Wie is er nou eigenlijk gek?'

Een greep uit de reacties van de jongeren: ‘De diepte waarop je de gedachten en redeneringen volgt van de hoofdpersonen brengt je tot op een niveau dat je je gaat afvragen wie er nou eigenlijk gek is, zij of de rest?’
‘Petry stijgt boven de andere genomineerden uit wat betreft de vernieuwende, interessante vertelstructuur, de kunst waarmee er psychologische diepgang en aannemelijkheid wordt gegeven aan een gruwelijke daad, en bovenal wat betreft stijl.’
‘De maagd Marino is een verhaal waarin emotie schuilt in de donkere hoeken, achter de daden.’

Keuze uit winnaars van grote prijzen

De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze van de jury’s van drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. De laureaten van deze prijzen worden elk jaar genomineerd voor De Inktaap.

Voor meer informatie over De Inktaap kun je terecht op de site van deze prijs.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven