De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Beste boeken van 2019

Welke boeken wonnen prijzen?

Dit zijn de beste boeken van 2019.

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2019 - juryprijs voor een oorspronkelijk Nederlandstalig boek

De dag die nooit komt - Oliver Reps

De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z’n hoofd. Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast, ontroert, en het voert je mee tot aan het ontluisterende einde.

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2019 - juryprijs voor een in het Nederlands vertaald boek voor jongeren van 15 tot 18 jaar

Wit konijn, rode wolf - Tom Pollock - vertaald door Esther Ottens

Nadat de 17-jarige wiskundig genie Pete Blankman bijkomt van een paniekaanval, is niets meer hetzelfde: zijn moeder is neergestoken en ligt in coma en zijn tweelingzus Anabel blijkt spoorloos verdwenen. Pete wordt opgenomen in een geheim genootschap dat meer van hem en zijn familie lijkt te weten dan hijzelf. Een verhaal vol geweld, spionage, geheimen en logica.

 

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs 2019 - juryprijs voor het beste historische jeugdboek (in 2019 viel de prijs in de categorie 'lezers vanaf 12 jaar')

Hendrick, de Hollandsche indiaan - Bianca Mastenbroek

Het is 1659. In het nog onontgonnen Amerika eigenen de Nederlandse pioniers onder leiding van directeur-generaal Peter Stuyvesant zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse Esopus-indianen en de vrome Hollanders. Of zijn het zijn eigen landgenoten die barbaars zijn? Hendrick, de Hollandsche indiaan is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In deze historische Young Adult vertelt Bianca Mastenbroek een schrijnend verhaal over de botsing tussen twee culturen en de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift.

 

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2019 - publieksprijs voor het beste jeugdboek voor 12- tot 15-jarigen

Wild - Mel Wallis de Vries

Eindexamenreis naar Spanje. Het lijkt een droom die uitkomt voor een groep van zeven jongeren. Samen besluiten ze om een nachtje te gaan kamperen in een onherbergzaam natuurgebied. Al snel verandert de droom in een nachtmerrie. Om te overleven, zijn ze op elkaar aangewezen. Naarmate de dagen verstrijken, maken frustratie en angst zich meester van de groep.

 

Winnaar Jonge Jury Debuutprijs 2019 - publieksprijs voor het beste debuut voor 12- tot 15-jarigen

Één waarheid – Nadine Swagerman

Laura moet de waarheid weten. Hoe pijnlijk die ook is.
Als Laura's ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom. Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura's ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura's wereld totaal op zijn kop zal zetten.

 

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs - juryprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek

Alles komt goed, altijd - Kathleen Vereecken en Charlotte Peys


De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. 'Zo mooi!'
'Hoe kan dat?' vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. 'Er is niet eens zon.'
Er kwam geen antwoord.
Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
'Het is geen zon,' zei Rosa. 'Het is de oorlog.'
Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en haar familie uiteen ziet vallen.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven