De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Pefko wint De Inktaap 2013

Scholieren kiezen Het Voorseizoen

De scholieren kozen dit jaar voor een 'verontrustend leesavontuur'.
De scholieren kozen dit jaar voor een 'verontrustend leesavontuur'.

Het boek Het voorseizoen van David Pefko won op dinsdag 5 maart 2013 de literatuurprijs De Inktaap. Zo'n tweeduizend scholieren uit Vlaanderen, Nederland en Suriname wijzen elk jaar een winnaar aan uit drie boeken die het jaar daarvoor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurpijs en de Libris Literatuurprijs wonnen. Het voorseizoen won in 2012 de Gouden Boekenuil. De andere twee kanshebbers waren De Nederlandse maagd van Marente de Moor, dat vorig jaar de AKO Literatuurprijs won, en Tonio van A.F.Th. van der Heijden, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2012.

Grootste loser

De jongeren vinden Het voorseizoen 'een verontrustend leesavontuur'. Volgens de jonge lezers heeft Pefko in dit boek 'de grootste loser neergepend’. Ze vinden dat de sombere teneur van het boek goed wordt opgefleurd met 'droge humor'. Bovendien is de schrijver 'ijzersterk in het linken van ruimtelijke beschrijvingen aan innerlijke gemoedstoestanden'.

Gedoemd te mislukken

David Pefko (30) is een Nederlandse schrijver. In 2009 kwam zijn debuurtroman Levi Andreas uit. Het voorseizoen is zijn tweede boek. Het gaat over Steve Mellors, een politierechercheur in Leicester die lijdt onder alles: zijn kaalheid, zijn ex-vrouw die ervandoor ging met een siergootspecialist, de omvang van zijn buik en zijn drank- en pillengebruik. Als hij verliefd wordt op Anca, een prostituee, wil hij haar redden, maar alles wat hij wil bereiken, lijkt gedoemd te mislukken.

Ook meedoen?

Wil je met jouw school meedoen aan de juy van De Inktaap? Zorg dan dat je docent zich inschrijft op de website van De Inktaap. 

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven