De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Beste Boeken van 2020

Welke jeugdboeken wonnen prijzen?

Dit zijn de beste boeken van 2020.

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2020 (Nederlandstalig)

Het boek Nicolas en de verdwijning van de wereld - Anne Eekhout

De Adelaar is een superheld die het opneemt tegen bovennatuurlijk sterke vijanden en de achtjarige Nicolas heeft alle stripboeken overhem al honderd keer gelezen. De vader van Nicholas werkt hard, zijn moeder heeft haar eigen problemen en is vaak onbereikbaar. Op een doodgewone middag komt er een verontrustende boodschap: een zwart gat is onderweg naar de aarde. De kans dat de mensheid en alles daaromheen wordt weggevaagd, is groot. Nicolas, worstelend met het verschil tussen fantasie en hoop, besluit net als De Adelaar alles op alles te zetten om de ramp af te wenden. Maar hoe red je de wereld als je acht bent?

 

Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2020 (vertaald)

Darius de Grote is niet oké - Adib Khorram - vertaald door Tjalling Bos

Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten temidden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.

 

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2020 

Match - Buddy Tegenbosch

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.

 

Winnaar Jonge Jury Debuutprijs 2020 

Dit is hoe het ging - Astrid Boonstoppel

Cato Schmidt heeft alles: fijne ouders, bloedmooi zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en haar pijnlijke verleden. En als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen en die haar nooit zal laten vallen.

 

Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2020

Uit elkaar - Bette Westera en Sylvia Weve

Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In het boek Uit elkaar weten Bette Westera en Sylvia Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven