De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Ambtenarees

'Omwille van het feit dat het ambtenarentaal bevat'

Dit artikel uit de Nederlandse Ambtenarenwet bestaat uit één zin.
Dit artikel uit de Nederlandse Ambtenarenwet bestaat uit één zin.

Documenten en formulieren van de overheid zijn vaak moeilijk of helemaal niet te begrijpen. Soms moet je een zin verschillende keren opnieuw lezen om te snappen wat er precies mee bedoeld wordt. Voor dat ingewikkeld, stijf en plechtig taalgebruik bestaat een naam: ambtenarees, de taal van de ambtenaren dus.

Soms is ingewikkelde taal nodig

Vaak gebruiken zij al jarenlang dezelfde formuleringen in hun brieven en documenten, waarschijnlijk zonder er zelfs bij stil te staan dat hun boodschap niet altijd overkomt. En soms moeten teksten nu eenmaal wat ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld als het gaat om wetteksten, die zeer precies geformuleerd moeten worden. Maar er is beterschap op komst: heel wat overheidsdiensten zijn er zich van bewust dat hun communicatie een pak duidelijker kan. 

Websites met tips om begrijpelijk te schrijven

Er zijn ook steeds meer websites waarop je tips kunt vinden om helder en begrijpelijk te communiceren en er bestaat zelfs speciale software die te moeilijke of ingewikkelde zinnen uit je tekst haalt. Voor advies kun je kijken op de volgende websites:


Gerelateerde berichten

Kunnik nemi na joen komn
anderlands

Kunnik nemi na joen komn

West-Vlaams coronalied van Katrien Verfaillie

Is luistertaal op school een goed idee?
anderlands

Is luistertaal op school een goed idee?

Jongeren vinden van wel, maar niet voor elk vak