De jongerenwebsite van de taalunie

taaladvies
   

Welke taalvragen heb jij?

Vertel ons wat je zou willen weten

Welke taaladviezen kun jij gebruiken?
Welke taaladviezen kun jij gebruiken?

Welke vragen over taal heb jij? Google je wel eens taalvragen? Welke vragen zijn dat? Zoek je vooral naar informatie over spelling? Grammatica? Of wil je de betekenis van woorden weten? Wat was de laatste vraag over taal die jij op internet opzocht?

Reageer hieronder

Ben je tussen 14 en 18 jaar oud en wil je ons iets vertellen over jouw taalvragen, doe dat dan hieronder in de reacties. Omdat we een goede taaladviessite voor jongeren in Nederland, Vlaanderen en Suriname willen worden, is het belangrijk dat we weten welke informatie jullie zoeken. We zijn dus erg blij met iedereen die ons iets vertelt over zijn of haar vragen over het Nederlands.

Ouders en leraren

Ook ouders en leraren mogen reageren, want ook zij weten wel een beetje welke vragen jongeren stellen (of welke vragen ze zouden moeten stellen). Kortom: wees welkom in de reacties!

Reacties

Er blijven heel veel misverstanden bestaan rond 'groter dan ik' dat meestal fout gebruikt wordt: 'groter dan mij', 'groter als mij',....Ik verbeter mijn kinderen altijd, maar toen mijn dochter op school het aan de leerkracht Nederlands vroeg, zei zelfs die het fout. Ook het gebruik van 'dat' en 'wat' mag nog eens uitgelegd.

Stel een leerling vraagt aan z'n leraar: Waarom zou ik grammatica willen leren? Wat kan ik uit grammatica halen? M.a.w, wat is het toegevoegde waarde voor een leerling om grammatica te leren?

Hoe zouden jullie deze vragen beantwoorden?

Vooral jongeren gebruiken vaak me i.p.v. mijn, als i.p.v. dan, of enigste i.p.v. enige. Veel mensen gebruiken ook vaak het woordje 'me' verkeerd bij realiseren - beseffen, of irriteren - ergeren.

Hun weten vaak niet of ze 'zij'/'ze', 'hen' of 'hun' moeten gebruiken.

Bedankt voor de antwoorden! We zijn er blij mee.
- Maartje van Taalhelden

Ik vind koppelstreepjes meestal lastig.
Is het bijvoorbeeld:
"Gemakkelijk om in en uit te stappen."
Of "Gemakkelijk om in- en uit te stappen."
Dit vind ik vooral lastig omdat het om "te stappen" gaat en niet om "stappen"

Alvast bedankt.

Goede vraag dit, Arnold, we leggen de vraag voor aan onze taaladviesdeskundigen. Daarna zullen we er een stukje over schrijven. Bedankt!

- Maartje van Taalhelden.

 

 

Waarom komt er een "T" bij stopt in het volgende voorbeeld:
Mijn werk stopt om 5 uur.

Mijn vriendin is bezig met Nederlands te leren alleen ik kan haar niet uitleggen waarom er een t komt bij stopt.

Beste Niek,

Bedankt voor je vraag. Over dat onderwerp is inderdaad weinig te vinden. We zullen ermee aan de slag gaan. Voor nu denk ik dat je moet uitleggen dat een onderwerp in een zin een persoonlijk voornaamwoord kan zijn, maar óók een zelfstandig naamwoord. Als het een zelfstandig naamwoord is, vervoeg je het altijd als derde persoon enkelvoud of meervoud. De regels voor zo'n onderwerp zijn dus dezelfde regels als die voor hij (3e pers. enk.) en zij (3e pers. meerv.) Na hij komt bij 'regelmatige' werkwoorden in de onvoltooid tegenwoordige tijd altijd een t, na een zelfstandig naamwoord als het werk/mijn werk komt bij 'regelmatige' werkwoorden in de onvoltooid tegenwoordige tijd dus ook een t.

Groeten, Maartje van Taalhelden

Wat is het verschil tussen een 'understatement' en een 'litotes'? Bijvoorbeeld: Toen zijn partij weer vier zetels had gewonnen in de peilingen reageerde de fractieleider met: ‘Niet slecht’. Dit is een understatement, maar ik dacht dat litotes altijd een ontkenning bevatte, maar blijkbaar kan een understatement dat ook hebben... Hoe weet je nu of het een 'litotes' of 'understatement' is als er een ontkenning in de zin staat? Dank u wel.

Dank je wel! We zullen de vraag meenemen!

Maartje - van Taalhelden

Beste taalhelden, ik heb een vriend die vaak “mij” weglaat in de zin “ik heb een tas bij mij”. Ik vroeg me af in welk taalgebied in Nederland dat gebruikelijk is. Weten jullie dat misschien. Hij komt uit Zwijndrecht, maar daar schijnt dit niet gebruikelijk te zijn.

Hoi Liene,

Sorry dat het antwoord even op zich liet wachten!

In grote delen van België is het heel gebruikelijk om de 'mij' weg te laten in de zin 'ik heb een tas bij', maar in welke delen van het land deze formulering het meeste voorkomt, is bij ons niet bekend. 

Hier vind je iets meer over die constructie.

 
Groetjes, 
Maartje van Taalhelden

Ik weet dat ik word altijd zonder t geschreven wordt, maar hoe zit het in de volgende zin: dit is het enige land waar ik niet gelukkig in word(t)???


Hoi Sonja,

Er is geen reden waarom de 'ik word' in dit geval wél een t zou krijgen. Ook hier is het dus 'Dit is het enige land waar ik niet gelukkig word.'

Groeten, Maartje - van Taalhelden

het woord betamelijk heeft te maken en is een synoniem voor fatsoen, normen en waarde, maar,..
Onbetamelijk zou niet bestaan. Maar betamelijkheid zou hier meer mee te maken hebben.
Als ik op google ga kijken, kom ik er helemaal niet uit.


Hoi Robert,

Je kunt de betekenis van woorden opzoeken in de gratis Van Dale. Daar staan niet alle woorden in, de rest vind je in de betaalde versie, maar heel veel woorden kun je er wel in vinden. De betekenis van 'onbetamelijk staat er ook in.

Je hebt gezocht op het woord: onbetamelijk.

on·be·ta·me·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 onfatsoenlijk

Kijk maar: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/onbetamelijk

Groetjes,

Maartje van Taalhelden

 

 

ik ben op zoek naar de definitie en een vb van taalvragen, dit voor mijn examen morgen

 

Beste Ashley,

Dit antwoord komt waarschijnlijk te laat voor je examen. Maar voorbeelden van taalvragen vind je hier:

https://taalhelden.org/rubriek/taaladvies

https://taaladvies.net/ (klik op de verschillende onderwerpen)

Over de definitie van taalvragen spreken we ons niet uit, er zijn immers meerdere definities denkbaar.

Groeten, Maartje - van Taalhelden

 

 

Ik ben op zoek naar het gebruik van 'werken' in de context van 'werken voor' or 'werken bij' of kan beide afhankelijk van de betekenis die je wilt meegeven? mvg, Wout (waarschijnlijk al eens uitgelegd maar ik kan het helaas niet terugvinden)

Gerelateerde berichten