De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Hoe schrijf je cv?

Sollicitatietaaltip 5

Hoe schrijf je veel voorkomende sollicitatiewoorden?

cv

De afkorting cv (van curriculum vitae) schrijf je met kleine letters en zonder puntjes.

solliciteren

Het woord solliciteren is met dubbel l. Check goed of de tweede l er ook staat, dat is soms lastig te zien met de i ernaast.

referenties

Soms moet je zogenaamde referenties geven als je een sollicitatiebrief schrijft. Referenties zijn mensen bij wie de toekomstige werkgever inlichtingen over jou kan vragen. Het woord referentie schrijf je met alleen een t, ook al hoor je ook een s. Verwar het dus niet met een woord als recensie, waarin alleen een s staat.

vacature

Het woord vacature is zonder hoofdletter en met een c in plaats van een k.

portfolio

Voor sommige sollicitaties moet je een portfolio aanleveren, dat is een overzicht van je werk. Het woord portfolio schrijf je aan elkaar, dus niet met een spatie. Ook is het niet met een e of o (portefolio of portofolio) en er komt geen hoofdletter aan te pas.

bij dezen

Het gaat vaak fout in zinnen als 'Bij deze reageer ik op uw advertentie in …' Onthoud: bij dezen is met een n.
Voor meer informatie over bij dezen kun je terecht op taaladvies.net  

vrijdag 16 oktober

Dagen en maanden hebben geen hoofdletters. Dus het is maandag 20 juni en niet Maandag 20 Juni.

'Ik heb rechten gestudeerd'

Moeten er hoofdletters in studierichtingen? Ja en nee. Als je het over de studie in het algemeen hebt niet, als je verwijst naar een specifieke richting op een specifieke school of universiteit wel.
Dus het is:
'Ik heb een blauwe maandag rechten gestudeerd.' 
Maar ook:
'Aan de VUB haalde ik een master in de studierichting Rechten.'
Meer informatie vind je op taaladvies.net 

Stel je vraag!

Heb jij sollicitatietaalvragen, of zou je graag je sollicitatiebrief door ons laten beoordelen? Laat een berichtje achter in de reacties hieronder, op Twitter of Facebook. Of stuur een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden[punt]nl

Reacties

Hoe is het correct U te schrijven -met een grote letter of met een kleine? Ik zie dat op verschillende manieren geschreven. Ik ben geen native Nederlanders, maar ik denk met een grote letter.

 

Sorry, Aneliya, je reactie was over het hoofd gezien. U schrijf je alleen met een hoofdletter als het over een god gaat, of aan het begin van een zin. Anders is het altijd met een kleine letter. Voor meer informatie kun je terecht op taaladvies.net.

Maartje - namens de Taalhelden-redactie

Hoi ik heb vraagje over cv waneer ik bij ''Werkervaring en nevenactiviteiten'' ben staat er beroep ik typ gwn Horeca/kok in staat er dit

Voeg het beroep toe waarin u werkervaring heeft. Typ de eerste 3 letters van uw beroep en kies uit de lijst van beroepen.

Voeg het beroep toe waarin u werkervaring heeft. Typ de eerste 3 letters van uw beroep en kies uit de lijst van beroepen.

Hoi Oguzhan, Hoewel ik je vraag niet helemaal begrijp, is mijn tip: kijk in de lijst en zoek het beroep dat het meeste lijkt op jouw werkervarig. Misschien hebben ze horeca/kok anders genoemd. Bijvoorbeeld 'keukenpersoneel' of 'restaurantmedewerker'.

 

Groeten,

Maartje - hoofdredactie Taalhelden

Wat is beter om te gebruiken op een cv: de term personalia of persoonsgegevens? Op beaks.nl gebruiken wij vaak de term personalia, maar ik vraag me af of dit niet te ouderwets is voor op een hedendaags modern cv.


Personalia is best ouderwets, maar of het té ouderwets is, is een kwestie van smaak. Belangrijker is de doelgroep. Voor wie is het woord bedoeld? Moeten alleen taalvaardige mensen het kunnen lezen? Dan is personalia wel ouderwets en stijf, maar niet ongewoon. Wil je ook mensen die niet zo taal- of leesvaardig zijn bereiken? Of mensen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is? Of mensen die wat lager opgeleid zijn? In dat geval is het beter om niet te veel moeilijke woorden te gebruiken. Personalia is voor sommige mensen immers een moeilijk woord.

Maartje - van Taalhelden

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?