De jongerenwebsite van de taalunie

taaladvies
   

Is het gebeurd of gebeurt?

Wat is de laatste letter?

Heb je ook moeite met d’s en t’s?
Heb je ook moeite met d’s en t’s?

Is het gebeurd of gebeurt?

Of je gebeurd of gebeurt moet gebruiken, hangt ervan af: gaat het om iets wat op dit moment plaatsvindt, of om iets wat al heeft plaatsgevonden? Als het nog plaatsvindt, is gebeurt met een t juist.

• Het gebeurt in een andere stad.

Als het al heeft plaatsgevonden, is gebeurd met een d juist.

• Het is gebeurd in een andere stad.

De voltooide en de onvoltooide tijd

Een werkwoord dat iets uitdrukt dat al heeft plaatsgevonden, heet een voltooid tegenwoordige of een voltooid verleden tijd. De voltooide tijd herken je aan de hulpwerkwoorden voor of na gebeurd. In de voorbeelden hieronder zijn de hulpwerkwoorden onderstreept.

Het zou in een andere stad gebeurd moeten zijn.

• Ze zeggen dat het in een andere stad gebeurd was.

Een werkwoord dat een activiteit uitdrukt die nog bezig is, noem je een onvoltooide tijd. Hier staan de hulpwerkwoorden hebben of zijn niet bij.

• Zoiets gebeurt tegenwoordig veel sneller dan vroeger.

Hoe kun je zelf bedenken of het gebeurt of gebeurd is?

Om zelf te bedenken of het met een d of t is, moet je het verschil kennen tussen de onvoltooid tegenwoordige tijd en de voltooid tegenwoordige of verleden tijd. Ook is het handig om te weten wat de onvoltooid verleden tijd van het werkwoord is. Aan de onvoltooid verleden tijd kun je namelijk horen of de voltooide tijd met een d of met een t is. De onvoltooid verleden tijd is gebeurde met een d, dus de voltooide tijd is gebeurd, ook met een d.

Hier kun je meer lezen over de voltooide tijd en hier over de onvoltooide tijd

De onvoltooid tegenwoordige tijd 

• Het gebeurt in een andere stad.

De onvoltooid verleden tijd 

• Het gebeurde in een andere stad. 

De voltooid tegenwoordige tijd

• Het is gebeurd in een andere stad.

De voltooid verleden tijd

• Het was gebeurd in een andere stad.  

 

Wil je meer lezen?

Op Taalhelden:

Is het word u of wordt u?

Op andere websites:

Over werkwoorden en hun vervoeging

Reacties

ik wil inschrijven bij juli

 

Hoi Wahid,

Wil je meewerken aan Taalhelden? Dat kan, laat even je mailadres achter, of eventueel een andere manier waarop ik je kan bereiken! Je kunt ook mailen naar maartje [apenstaartje] taalhelden.org.

 

Groeten,

Maartje
hoofdredacteur van Taalhelden

 

Je kunt een ezelsbruggetje gebruiken. Plaatsgevonden De D aan het einde is de ezelsbrug dus met een D en anders plaatsvindt de laatste T is dus ook een geschreven T.

Oh god laat a.u.b. geen buitenlander die niet eens een fatsoenlijke zin kan construeren meewerken aan een website die bedoeld is om spelling helder uit te leggen, dank u.


Beste Jordy,

Bij Taalhelden doen we veel meer dan uitleggen hoe je moet spellen. We besteden ook aandacht aan het Nederlands in theater en muziek, in boeken en gedichten, we hebben tal van taalspelletjes en woordgrapjes in de aanbieding. Daarnaast luisteren we naar jongeren, laten we jongeren meedenken, schrijven, fotograferen en tekenen, en zijn we er voor iedereen die Nederlands spreekt of wil leren spreken, lezen of schrijven.
Het Nederlands wordt ook in het buitenland geleerd, door jongeren en volwassenen. Hier vind je een kaartje met plekken in de wereld waar mensen Nederlands studeren. En hier vind je een serie verhalen over mensen die Nederlands studeren in het buitenland.

Groetjes, Maartje - van Taalhelden
 

 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Gerelateerde berichten

Direct antwoord op je taalvragen
taaladvies

Direct antwoord op je taalvragen

Waar kun je snel terecht?