De jongerenwebsite van de taalunie

taaladvies
   

Direct antwoord op je taalvragen

Waar kun je snel terecht?

Jazeker, je kunt op Taalhelden terecht voor taaladviezen en je kunt in de reacties bij de adviezen je vragen achterlaten, maar de redactie van Taalhelden is niet altijd bemand en soms vind je het antwoord op jouw vraag niet terug. Waar kun je dan terecht voor een betrouwbaar en snel antwoord op je taalvragen?

Taaladvies.net

Website

Op de website taaladvies.net vind je een grote hoeveelheid antwoorden op veel voorkomende taalvragen. Je kunt een trefwoord tikken in het zoekvenster of per categorie op zoek gaan. Als je wilt weten hoe je een woord moet spellen, kun je kijken op woordenlijst.org, en als je de spellingregels wilt inzien dan kan dat in de leidraad van woordenlijst.org.

Mailformulier

Als je het antwoord op je vraag niet vindt op de website taaladvies.net, kun je je vraag stellen via het mailformulier. Het antwoord daarop kan even op zich laten wachten. Mocht je daar geen geduld voor hebben dan kun je doorgaan naar de sites die we hieronder noemen.

Taaltelefoon.be

Website

Op website van de Taaltelefoon vind je taaladviezen, meer informatie over spellingregels en je kunt er op allerlei manieren taalvragen stellen.

Mailformulier

Ook op de site van de Taaltelefoon kun je een mailformulier invullen over de kwesties die je op de site niet terugvond, maar ook hier kan het even duren voor je een antwoord hebt. Gelukkig is er op werkdagen nog een andere optie ...

Telefoon

Bellen! Als je op werkdagen tussen 9 en 12 uur een taalvraag hebt die je direct beantwoord zou willen zien, dan kun je telefonisch geholpen worden. Het telefoonnnummer is in België bereikbaar tegen normaal tarief. Ook kun je in het mailformulier je telefoonnummer achterlaten, dan word je teruggebeld.

Onze Taal

Website

Als je op de vorige twee websites het antwoord op je taalvraag niet hebt gevonden is er nog een mogelijkheid: de website van Onze Taal. Ook hier kun je het antwoord op je vraag zoeken in tal van taaladviezen.

Mailformulier

Het mailformulier kun je alleen gebruiken als je lid bent van Onze Taal. Als je geen lid bent, kun je gebruik maken van de betaalde telefoondienst.

Telefoon

De telefoondienst kost 90 cent per minuut en is bereikbaar op een nummer in Nederland. De dienst is beschikbaar op werkdagen van 9.30 uur tot 12.30.

Twitter

Onze Taal is actief op Twitter, en hoewel het niet bij de officiële taalvraag-kanalen staat, lijkt het erop dat taalvragen op Twitter ook snel beantwoord worden.

Reacties

Is het
Iets in één blik overzien
of
Iets met één blik overzien


Beste Barbara,

We moesten het even opzoeken, omdat beide goed klinken. In de online Van Dale staat bij de voorbeeldzinnen vaker 'met een blik', dus die zouden wij adviseren.

Hartelijke groet,

Maartje van Taalhelden

Beste,

Is het: de grootste partij van of in Antwerpen?

Groetjes


Beste Leo,

Wij denken dat het allebei kan, maar de grootste partij in Antwerpen komt vaker voor.

Hartelijke groet,

Maartje van Taalhelden

Klopt gramaticaal : ik vroeg een vraag.

 

Hoi Marcel,

Wij zouden 'ik vroeg een vraag' altijd afraden. Ik 'stelde' een vraag is de gebruikelijke vorm. Hoewel het grammaticaal misschien mag - de woordvolgorde klopt en de functie van de woorden is correct - is het toch wat we noemen 'krom Nederlands'.

Hartelijke groet,

Maartje van Taalhelden.

 

Verweerd stucwerk leid tot gevolgschade.
het woord leid is dit zo correct in deze zin? lijdt, leidt??

 

Hoi Rob,

Het is: Verweerd stucwerk leidt tot gevolgschade.

Het is een korte ei omdat je de betekenis 'in een bepaalde toe­stand of in bepaalde om­stan­dig­he­den bren­gen' bedoelt. Ik snap dat het verwarrend is, omdat de betekenis juist in deze zin wel een beetje lijkt op 'in el­len­de ver­ke­ren, ver­driet on­der­vin­den' wat 'lijden' met een lange ij is.

Denk eraan: het is met dt. Het is immers HET stucwerk dat leidt (hij, zij, men, het zijn derde persoon enkelvoud).
Voor meer over d's en t's kun je onder andere hier kijken. https://taalhelden.org/bericht/het-word-wordt

Groetjes, Maartje van Taalhelden

Ik moet een check doen voor school en ik vroeg mij af of deze twee tekste kloppen

1. Tweewekelijks, elke maand, overdag of liever in de avond: met je eigen bezorgschema bepaal je zelf hoe vaak en wanneer we bloemen bezorgen.

2. Van een compacte bos op tafel tot een statement in je woonkamer: kies de stijl die bij je past en laat je keer op keer verrassen door onze stylisten.

Het leest niet heel lekker en ik moet dus omschrijven waarom, maar ik weet niet hoe ik zo een zin moet noemen/omschrijven waar een dubbele punt aanwezig is in deze stijl.

 

Hoi Quinty,

Voor zover wij weten is daar geen specifieke naam voor, voor zo'n zin. Als ik jou was zou ik het uitleggen zoals je het nu uitlegt.

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

Vraag, is het:
- Het is een enthousiaste groep artsen die de laatste jaren veel ontwikkeling heeft doorgemaakt.
of
- Het is een enthousiaste groep artsen die de laatste jaren veel ontwikkeling hebben doorgemaakt.

 

Beste Annie,

Dat hangt af van wat je als de 'kern' van het onderwerp beschouwt. Is het die groep? Of zijn het die artsen? In dit geval lijkt beide aanvaardbaar. Je kunt de regel hier nalezen: https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1247/groep_een_ambtenaren_gingen_ging

Groeten,

Maartje - van Taalhelden

 

Foto's zijn de herinnering van het leven, er is niets WAT of DAT

Foto's zijn de herinnering van het leven, er is niets DAT ? of WAT ? voorgoed verdwijnt, wanneer je de herinnering bewaart. Alvast bedankt voor het meedenken, ik kom er niet uit.

 

Beste E. Kuper,

Niets is net als iets een onbepaald voornaamwoord en daar mag je naar verwijzen met dat én wat. Meer uitleg vind je hier: https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/49/dat_wat_alles/

Let op! De laatste komma in je zin moet weg: Foto's zijn de herinnering van het leven, er is niets dat/wat voorgoed verdwijnt wanneer je de herinnering bewaart.

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

is het seks of sex

 

Hoi Hidde,

Het is seks met ks.

In het Engels is het sex met een x, maar in het Nederlands is het seks.

Als je twijfelt kun je de officiële spelling van woorden altijd opzoeken in de woordenlijst: https://woordenlijst.org/#/

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

Is voltooiden tijd:

heeft

of

gevangen?

Hoi Jaylen,

Heeft is het hulpwerkwoord, gevangen is het voltooid deelwoord. Samen zijn deze twee woorden de vervoeging in de voltooid tegenwoordige tijd van het werkwoord vangen.

Groetjes,

Maartje - van Taalhelden

 

Wordt een enkel woordje ook met een hoofdletter geschreven. Bijvoorbeeld als je antwoord geeft op iemand met 'nee' of 'ja' Zo nee, moet hier dan wel een punt achter, omdat het geen zin is?

 

Hoi Lisa,

Ja!
Oftewel: ja, ook bij korte zinnen van slechts één woord schrijf je een hoofdletter aan het begin en een leesteken aan het einde.

Groetjes,

Maartje - van Taalhelden

 

Hoi, ik heb een vraagje. Kan ik schrijven: op welk tijdstip komt jou goed uit? Of is het: op welk tijdstip komt het jou goed uit. Of kan het misschien allebei…

 

Hoi Margy,

Ze kunnen niet allebei. Goed is: Op welk tijd stip komt het jou goed uit?

Maar als je 'op' weglaat kan die andere ook. Welk tijdstip komt jou goed uit?

Groetjes,

 

Maartje - van Taalhelden

 

Gerelateerde berichten