De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Waarom taalnazi's er moeten zijn

Column van Laura

'Niemand schijnt de inspanningen van de fervente taalpuristjes te appreciëren.'
'Niemand schijnt de inspanningen van de fervente taalpuristjes te appreciëren.'

Laura Baas (18) neemt het in een column op voor taalnazi's op internet. 'Ik hoop dat de foutenmaker de volgende keer nét wat langer nadenkt over wat hij schrijft.'

In tijden waarin een leeuwendeel van onze communicatie via sms en het internet – en bij uitbreiding sociale netwerken als Facebook en Twitter – gebeurt, heeft zich een nieuwe, digitale bevolkingsgroep kunnen ontwikkelen, die niet altijd met open armen ontvangen wordt: taalnazi's worden zij in de volksmond genoemd, naar de Engelse grammar nazis.

Taalpuristjes en krijgers

Onder het motto 'iemand die niet op zijn fouten gewezen wordt, zal niet weten dat hij fouten maakt', zet deze beruchte schare mensen zich in om ernstige inbreuken op de grammatica- en spellingregels van onze mooie Nederlandse taal recht te zetten en zo het taalbewustzijn te stimuleren. Je hoeft maar eens door de reacties bij filmpjes op YouTube, statussen op Facebook en discussies onder online krantenartikels te scrollen: vroeg of laat zal de taalnazi moeite doen om een fanatieke medereactant op die ene schreeuwende dt-fout of een lelijke als/dat-vergissing te wijzen, wat vaak genoeg resulteert in een vurige discussie waarin het oorspronkelijke onderwerp niemand meer lijkt bezig te houden. Niemand schijnt de inspanningen van de fervente taalpuristjes te appreciëren, terwijl het toch gewoon als het ware krijgers zijn, die de strijd aangaan tegen de verloedering van onze taal, veroorzaakt door het overmatige weglaten van letters in woorden en het veelvuldig gebruik van onbestaande afkortingen?

Digitaaltje

Het debat of sociale media en sms-taal al dan niet een slechte invloed hebben op de spelling van de jeugd van vandaag, is lang geleden geopend en tot op heden is niemand er volledig uit of dat veelgebruikte digitaaltje nu wél of niét ervoor zorgt dat je lagere cijfers zou behalen voor taalvakken. Persoonlijk denk ik dat iemand die op het internet en in sms'jes aldoor 'hij word' en 'sgatje' gebruikt, omdat het zogezegd zo veel korter en sneller is, hoe dan ook op lange termijn meer taalfouten zal maken, omdat hij 'gewend is' woorden op een bepaalde manier te schrijven.

Omwille van de oproer

De vraag die je je dan kan stellen, is de volgende: heeft de wereld wel nood aan die betweterige taalnazi's? Iedereen maakt wel eens een foutje of typt wel eens iets verkeerd, het is daarom ook niet altijd gepast iemand op het internet te verbeteren. Ik merk echter veel te vaak tijdens het surfen dat er bij het merendeel meer achter zit dan gewoon een typfout. Wordt iemand op zijn fouten gewezen, dan kan hij wel eens wat agressiever uit de hoek komen (wat dan eventueel uitmondt in een verhit debat – zeer amusant voor de de passievere internetgebruikers onder ons); desondanks pleit ik vóór, in de hoop dat omwille van de oproer rond zo'n zin vol dt-fouten, de foutenmaker de volgende keer nét wat langer nadenkt over wat hij schrijft, om dergelijk commentaar en discussies te vermijden.

Ben je het met Laura eens?

Of juist niet? Klim in de pen en schrijf een column waarom jij die eeuwige verbeteraars misschien juist heel irritant vindt. Vind je het leuk om ook andere taalzaken aan de orde te stellen? Meld je dan aan voor onze redactie.

Reacties

Ik zou het stukken fijner vinden als taalnazi's eindelijk eens door zouden krijgen dat ze dus beter kunnen stoppen met dit openbare schoolmeestergedrag, aangezien ze alleen daardoor zeker zijn dat genoemde commentaren en discussies worden vermeden. Taal is een communciatiemiddel en bedoeld om elkaar te begrijpen. Als dit het geval is, en de taalnazi snapt wat iemand bedoeld (wat 9 van de 10 x zo is) kan hij of zij er is het helemaal niet nodig om per se iedere keer de hele wereld te laten zien hoe groot je talenknobbel wel niet is. Dit soort bewijsdrang werkt commentaar en discussie uiteraard alleen maar in de hand!

Onbedoeld geestig wordt het als reageerder Bas Kleijs er een zin ingooit die aan alle kanten rammelt.

"Als dit het geval is, en de taalnazi snapt wat iemand bedoeld (wat 9 van de 10 x zo is) kan hij of zij er is het helemaal niet nodig om per se iedere keer de hele wereld te laten zien hoe groot je talenknobbel wel niet is."

Tip1: Het woord 'bedoeld' had hier met een -t gemoeten.
Tip2: "...kan hij of zij er is het helemaal niet nodig..." is wartaal.

Voor iemand die lange zinnen wil schrijven met lange woorden en een vrij eenvoudige boodschap valt er nog wel wat te verbeteren voordat hij of zij ons taalnazi's mag uitleggen waarom verbeteringen soms hinderlijk overkomen. Maak je punt in klare taal, Bas.
Overigens denk ik wel dat hij gelijk heeft, de betekenis gaat voor alles. Maar juist daar gaat het soms hilarisch miss.

*hilarisch mis ;)

help mijn vriendje is een taal nazi en ik weet niet goed hoe ik hem moet uitleggen dat het mij echt 0 boeit

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?