De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Media is meervoud

'Schrijft' de media het zelf goed?

Deze fout zie je vaak.
Deze fout zie je vaak.

Je hoort en leest het vaak: de media heeft veel invloed of de media moet verantwoordelijkheid nemen. Die zinnen mogen dan inhoudelijk misschien wel kloppen, toch zijn ze niet correct. Media is namelijk een meervoud, dus het zou moeten zijn de media hebben en de media moeten.

Kranten, tv, radio

Het woord media komt van medium, dat volgens van Dale 'al wat dient tot overdracht van informatie' betekent. Dat kunnen dus boeken zijn, films, e-mails en WhatsApp-jes. Maar meestal worden de zogenaamde massamedia ermee bedoeld: kranten, televisie, radio, tijdschriften en internetsites. Als er het woord sociale voor staat, gaat het meestal over Twitter, Facebook, Instagram en andere sites waarop mensen persoonlijke informatie uitwisselen.

Geesten

Het woord medium kan ook betekenen 'een persoon door wie een geest zich uitspreekt', vaak zijn dat mensen die de toekomst voorspellen of op spirituele of paranormale wijze hulp verlenen. Om verwarring te voorkomen met de 'informatiedragers' is het meervoud van zo'n spiritueel persoon meestal mediums.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Verwarwoordenboek
weetjes

Verwarwoordenboek

Sommige woorden verschillen meer dan je denkt

Een vlog is eigenlijk een soort gesprek
weetjes

Een vlog is eigenlijk een soort gesprek

Hoe Youtubers de conversatie op gang houden