De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Taaltwitteraars (1)

Categorie: vrolijke vergissingen

Taalhelden tipt taaltwitteraars.
Taalhelden tipt taaltwitteraars.

Omdat Twitter zich goed leent voor weetjes, grapjes en snedige oneliners zijn er tal van twitteraars die je kunt volgen als je bijgepraat wil worden op het gebied van woorden, zinnen, taalfouten, correctheid, leestips en schrijfadvies. Bovendien zijn er natuurlijk een boel tweeps die je een dagelijkse portie taalgrapjes voorschotelen. Onze oproep om mee te werken aan een lijst van leuke taaltwitteraars leverde zoveel resultaten op dat we de twitteraccounts hebben opgedeeld in categorieën. Vandaag:

Zo fout dat het leuk is

@taalvoutjes

Met schitterende vondsten als Om half tien staan de deuren wagen waait voor u open en Voetbal, handbal en baaskutbal heeft @taalvoutjes al meer dan veertienduizend mensen aan zich weten te binden. Bijna elke dag stuurt dit account een paar nieuwe, uit het leven gegrepen vergissingen de wereld in. Er is ook een website en er zijn twee boeken van de makers van Taalvoutjes.

@kromtaal 

Uit een bijsluiter: 2 tot 3 maal per dag aanbrengen in beide neusgaten, hierna neus dichtknijpen gedurende 5 tot 7 dagen. Zie jij nu iemand een week lang zijn neus dichtknijpen? Dan is @kromtaal iets voor jou. In de beschrijving staat: 'Kromtaal twittert over onmachtig taalgebruik.' En zoals we allemaal weten: onmachtig taalgebruik pakt vaak grappig uit.

@dubbelzinnig 

De naam @dubbelzinnig wekt de verkeerde verwachting, op dit twitteraccount vind je namelijk geen vieze grapjes en andere dubbelzinnigheden, maar schitterende verhaspelingen van woorden, uitdrukkingen en zegswijzen. Een aanrader voor iedereen die de humor en de poëzie ziet in zinnen als die zit in een aanwoonleuning en die zich de lachers op de hals haalde.

@slechteslogans

Bespaar 'es op de notaris of Wij kijken uit naar uw komst, als werftekst bij een uitvaartorganisatie.
Op @slechteslogans rolt een grote verzameling flauwe, misplaatste en vergezochte slogans van bedrijven aan je voorbij. De naam is perfect gekozen: een en al slechte slogans.

@spatiegebruik

Haar elastieken.
Weg om legging.

Afval bakken.
Het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) strijdt op @spatiegebruik op een vrolijke manier tegen onjuist spatiegebruik in de Nederlandse taal.

@verhaspeling

De verhaspelingen die @verhaspeling oppikt en toegestuurd krijgt, zijn stuk voor stuk beeldschoon. Wat vind je bijvoorbeeld van: Ik had vroeger op school al zo'n hekel aan gezinsontleding. Of: Het was zo stil dat je een speld in een hooiberg hoorde vallen. 

@taalmissers

De politiehond zag de man bewegen. Hij krijgt psychische hulp.
Zoek de fout! Heb je de fout gevonden? Dan is @taalmissers iets voor jou.

Met dank aan:@djwvos@Touaregtweet@pytertwyt.
De twitteraccounts die genoemd worden in de serie Twitter voor Groentjes van Maria Klønhammer zullen we in de verschillende categorieën opnieuw noemen.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Lachen Duitsers om Nederlandse moppen?
lol

Lachen Duitsers om Nederlandse moppen?

Streetlab experimenteert