De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Lees veel en word fantastisch in taal'

Sophie van de Taalheldenredactie

Sophie: 'Paulien Cornelisse laat zien hoe leuk - en vooral - hoe grappig taal kan zijn.'
Sophie: 'Paulien Cornelisse laat zien hoe leuk - en vooral - hoe grappig taal kan zijn.'

Eind 2013 vroegen we de redactie om zich voor te stellen aan de hand van taalvragen over dat jaar.

Sophie van Dijk zat in 2013 op het Stedelijk Gymnasium Breda in Breda. Ze las veel in 2013 en maakte veel muziek, met als hoogtepunt haar lidmaatschap van het Europees Jeugdorkest, waarmee ze veel optreedt. Een ander hoogtepunt was de ontmoeting met de schrijvers Arthur Japin en Kader Abdolah. Eind 2013 was ze 17.

Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2013 las?

Hersenschimmen van Bernlef. Afgelopen juni is mijn oudoom overleden. Behalve dat hij gewoon hartstikke oud was, had hij ook ernstige dementie. Mijn naam bleef hij vergeten en op dat moment ergerde ik me daar vooral aan. Toen ik een paar maanden later Hersenschimmen las, had ik veel meer begrip voor hem en kon ik het beter plaatsen.

Wat was het mooiste Nederlandstalige lied dat je hoorde? Waarom?

Waarschijnlijk Brabant van Guus Meeuwis. Het is heel cliché, maar als echte Brabander voel ik me, hoe ver weg ik ben, gewoon thuis als ik dat nummer hoor.

Wat was het mooiste nieuwe Nederlandstalige woord dat je hoorde? Waarom?

Zonder twijfel: faal. Dan bedoel ik niet het werkwoord, maar het zelfstandig naamwoord. De faal. Wat ben je toch een faal.

Wat was de leukste of domste taalfout (in het Nederlands) die je in 2013 maakte? Op welk moment maakte je die?

'Ik kijk ertegen op.' Dit is natuurlijk een contaminatie van 'ik kijk er naar uit' en 'ik zie er tegenop'. Ik weet niet precies meer wanneer ik deze fout maakte, maar ik heb hem wel als notitie in mijn telefoon gezet, simpelweg omdat ik het zo stom vond.

'Ik denk dat de overheid probeert hip te zijn, met
het woord NIX, maar ik erger me er ontzettend aan.'


Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Met mijn beste vriendin keek ik een tv-programma waarin - helaas - veel contaminaties voorkwamen. Na een tijdje gilden we iedere keer als er een langskwam keihard ‘CONTAMINATIE!’, met de verbetering er snel achteraan.

Wie was de beste (Nederlandstalige) taalgebruiker in 2013?

Paulien Cornelisse. Ik heb haar dit jaar pas ontdekt. Vervolgens heb ik haar boeken allemaal gekocht en binnen een week uitgelezen. De heldere, maar ook ontzettend humoristische analyses die ze maakt vind ik fantastisch. Ook in De Wereld Draait Door laat zij zien hoe leuk en vooral hoe grappig taal kan zijn en voor mij is zij dan ook de beste taalgebruiker van 2013.

Wat was je grootste (Nederlandstalige) taalergernis?

In 2014 zullen in Nederland alcohol en sigaretten verboden zijn voor jongeren onder de 18. De reclames die daarvoor op tv worden vertoond, dragen de naam NIX. Ik denk dat de overheid hiermee probeert hip te zijn, maar eigenlijk erger ik me er ontzettend aan.

Heb je een taalvoornemen voor 2014?

Mijn taalvoornemen voor 2014 is om minder Engelse woorden te gebruiken door mijn Nederlandse zinnen heen. Ik kijk veel Engelse tv, op school spreek ik de taal veel en ook boeken lees ik vaak in het Engels, maar ik ga proberen de twee talen beter apart te houden.

En heb je een taaltip voor 2014?

Lezen. Met lezen kun je je grammatica, woordenschat en zinsbouw verbeteren en daarbij is het ook nog hartstikke leuk. Lees veel en je zal fantastisch zijn in taal.

Word ook redacteur!

Wil je ook redacteur worden van Taalhelden? En ben je jonger dan 25? Wil je tekenen, schrijven, fotograferen of filmpjes maken over de Nederlandse taal? Stuur dan een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden.org.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen