De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Parafernalia is een mooi woord'

Janine van de Taalheldenredactie

Janine: 'Het verbaasde me hoe snel ik op vakantie het dialect overnam.'
Janine: 'Het verbaasde me hoe snel ik op vakantie het dialect overnam.'

Eind 2013 vroegen we de redactie om zich voor te stellen aan de hand van taalvragen over dat jaar.

Janine Smit is redacteur van Taalhelden, woont in het Groningse Ommelanderwijk (NL) en zit in het laatste jaar van de havo van het Winkler Prins in Veendam. Janine is vooral blij dat ze in 2013 een baantje bij de supermarkt bemachtigde. Naast school besteedde ze het afgelopen veel tijd aan werken, sporten en schrijven. Eind 2013 was ze 17.

Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2013 las? Waarom? 

Het mooiste boek dat ik heb gelezen heet Het waanzinnige van sneeuw en is geschreven door Alex Boogers. Het verhaal leek in eerste instantie heel erg cliché, maar toen ik eenmaal verder in het boek kwam, werd ik steeds meer meegesleept. Het verhaal was krachtig en wist emoties bij me op te roepen. De achterliggende gedachte die ik eruit heb kunnen halen, vind ik ook heel mooi.

Wat was het mooiste Nederlandstalige lied/nummer dat je hoorde? Waarom? 

Stiekem hou ik helemaal niet van Nederlandse muziek, maar als ik dan eens aan het zondigen ben, luister ik graag naar Pak maar mijn hand van Nick & Simon. Het liedje heeft een goede boodschap. Het maakt namelijk niet uit wat je bereiken wil, je kan het niet doen zonder een beetje hulp. Iedereen heeft hulp nodig, iemand die je steunt, iemand die er is als het mis gaat.

Wat was het mooiste nieuwe Nederlandstalige woord dat je in 2013 hoorde? Waarom vond je dat een mooi woord? 

Het zal vast geen nieuw woord zijn, maar ik hoorde het voor het eerst: parafernalia. Het verbaasde me dat je voor zoiets simpels, zo’n ingewikkeld woord kan hebben. Het heeft meerdere betekenissen, een daarvan is ‘gedoe’. (de belangrijkste betekenis is 'bij iets of iemand behorende zaken', red.)

Wat was de leukste of domste taalfout (in het Nederlands) die je maakte? Op welk moment maakte je die?

Het was leuk en dom tegelijk, ik maakte een d/t-fout. Iets wat je op de basisschool al leert, maar toch weet ik er nog een fout in te maken.  Dat was nog wel het domste, ik maakte de fout tijdens een discussie over mensen die heel erg gefixeerd zijn op het verbeteren van taalfouten van anderen.

Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Ehm, dat is best een moeilijke. Maar ik ben een week op vakantie geweest bij een vriendin in Hengelo (NL) en het verbaasde me hoe snel ik het dialect daar overnam. Omdat ik zelf uit Groningen kom, nam ik aan dat ik dat niet zo snel zou overnemen, maar het ging toch sneller dan ik had verwacht. Eigenlijk was het best wel leuk, vooral omdat het ook een paar dagen duurde toen ik weer thuis was, voor ik weer in mijn ‘eigen’ dialect praatte.

Wie was de beste (Nederlandstalige) taalgebruiker in 2013?

Ik zou het echt niet weten! Er zijn zoveel mensen die erg goed zijn met het gebruik van de Nederlandse taal, ze kunnen een hele mooie speech geven, of schrijven heel erg fijn. Maar een specifiek persoon weet ik echt niet.

'Ik wil mezelf aanleren om goed te letten op d’tjes en t’tjes.'


En wat was je grootste (Nederlandstalige) taalergernis?

Mijn grootste ergernis was absoluut dat ik overal op facebook zag dat mensen iets plaatsten waarin stond ‘op weg na Groningen’ terwijl dat helemaal nergens op slaat. Het moet overduidelijk zijn ‘op weg naar Groningen’.

Wat leerde je in 2013 over de Nederlandse taal?

Dat je van sommige woorden verwacht dat ze aan elkaar geschreven worden, maar dat dat helemaal niet zo is. Voornamelijk met woorden zoals opzoek of opzich, woorden die iedereen eigenlijk wel gebruikt.

Heb je een taalvoornemen voor 2014?

Sowieso wil ik weer wat meer boeken gaan lezen, dit jaar is het er niet helemaal van gekomen. Maar daarnaast wil ik mezelf ook aanleren om goed te letten op d’tjes en t’tjes, want dat schoot er nog wel eens bij in, iets waar ik me stiekem ook nog wel aan kon ergeren. ;p

En heb je een taaltip voor 2014?

Lees veel Nederlandse boeken! Het is niet alleen leuk, je kunt er ook je woordenschat mee verbreden! (:

Word ook redacteur!

Wil je ook meewerken aan deze site? Kun je foto's maken? Of schrijven? Tekenenen of filmen? En ben je jonger dan 25? Stuur een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden.org.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?