De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Twittercursus (2)

Het woordenboek

Twitter heeft veel eigen jargon.
Twitter heeft veel eigen jargon.

Door Maria Klønhammer

Dit is het vervolg op Twittercursus (1) De eerste schreden op het kwetterveld.

Als je begint met twitteren, kun je bij 'Instellingen' de taal op Nederlands zetten. Maar ook dan nog kent Twitter veel eigen jargon, eigen afkortingen en nieuwe woorden. Een klein woordenboekje om je op weg te helpen.

Twitter

To twitter is het Engelse woord voor tsjilpen. Twitter is dus eigenlijk een beeldspraak voor al die berichtjes van 140 tekens.

tweet

Een tweet is één bericht van 140 tekens. Het meervoud van tweet is tweets.

tweeten

Tweeten is het werkwoord dat de twittergemeenschap heeft verzonnen voor het versturen van berichten. Sommigen noemen het gewoon twitteren.

tweep

Een tweep is iemand op Twitter. Sommige mensen noemen tweeps twitteraars.

RT of retweet

Een retweet is een bericht dat door een ander dan de oorspronkelijke schrijver opnieuw de wereld in wordt gestuurd, een citaat dus eigenlijk. De afkorting van retweet is RT. Als er RT voor een bericht staat, is het bericht dus een citaat van een ander.

DM of direct message

Een DM of een direct message is een berichtje dat alleen gelezen kan worden door de verzender en de ontvanger. Het bericht verschijnt niet op je Twitter-pagina. Een privébericht dus.

mention/reply/vermelding

Een mention is een bericht waarin jouw twitternaam valt. Dat kan een bericht zijn dat alleen aan jou gericht is, dan staat je naam vooraan het bericht. Het kan ook een RT zijn of een bericht waarin je naam alleen maar genoemd wordt. Er moet wel altijd een @ voor je naam staan. Mention, reply en vermelding betekenen min of meer hetzelfde.

hashtag

Een hashtag is een hekje of kardinaalsteken: #. Als je een woord intikt met ervoor een hekje, krijg je alle berichten te zien die over dat onderwerp gaan. Je kunt ook zonder het hekje zoeken, maar dat geeft minder overzichtelijke zoekresultaten.

FF of follow friday

Elke vrijdag raden tweeps elkaar andere tweeps aan: mensen die leuk zijn om ook te gaan volgen. Bij zo'n aanbeveling staat altijd #ff of #followfriday.

twexit

Hoewel het alweer wat minder modieus lijkt te worden, is het lange tijd een trend geweest om op twitter woorden te verbasteren met een TW ervoor. Zo gaan twitteraars tussen de middag met elkaar twunchen en als je offline gaat kun je twexit schrijven.

Ga door naar Twittercursus 3: Tips van tieners.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?