De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Roos Vlogman wint met Sessie 51

Het beste verhaal van Write Now! 2016

Roos Vlogman schreef een voelbaar en ingeleefd verhaal.
Roos Vlogman schreef een voelbaar en ingeleefd verhaal.

De winnaar van Write Now! is Roos Vlogman (23) uit Arnhem. De jury schreef over haar verhaal Sessie 51: 'Het is duidelijk dat deze schrijver een emotioneel intelligente auteur is. Iemand die erin slaagt de psyche van personages met een aantal zinnen voelbaar en levend te maken.']

Een fragment uit Sessie 51

‘Voor hoeveel procent ben je hier?’ Er staat een stripfiguur op zijn pen afgebeeld, hij tikt ermee op het papier. De cartoon is er een van de Looney Tunes, geloof ik. De doos tissues op tafel heeft stof gevangen. Ik stel me voor hoe een huilende man, een grote man met een ossennek, de eerste tissue pakt, zijn neus snuit en stof binnen krijgt. Hoe de sessie verlengd moet worden om hem uit zijn hoestbui te kloppen. ‘Zestig procent,’ zeg ik. Het is niet aardig dat ik dat zeg. Diederik vraagt al twee jaar lang voor hoeveel procent ik vandaag aanwezig ben en ik kom nooit boven de zestig procent uit. Omdat ik de blik in zijn ogen niet kan verdragen, besluit ik hem te paaien. ‘Zeventig, misschien. Ik heb het idee dat het beter wordt.’ Ik zie hoe hij zijn kaken op elkaar klemt, hoe de spanning in zijn wangen groter wordt en ik vind hem opeens zo lelijk. Afwijzing maakt een mens, een man, zo lelijk. Ik wil hem opvrolijken.

Lees het hele verhaal van Roos op de website van Write Now!

Tijdens de finale werd ook de publieksprijs 2016 uitgereikt. De prijs ging naar de 22-jarige Anyra Hamat uit Paramaribo voor haar gedichtenreeks Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten.

Een fragment uit Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten

Toen ik ontdekte dat het gemorste vogelvoer
uitgroeide tot klavertjes
beloofde ik jou, uit alle enthousiasme,
het eerste klavertje vier dat ik zou vinden.
Ik hoopte dat jij iets symbolisch zou zien
wanneer ik je het aanreikte.
Ik hoopte dat je het dan zou opvatten
als een teken.
Want jij gelooft in die dingen. 

Lees de hele gedichtenreeks van Anyra op de website van Write Now!

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven