De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

oe - ei - ch - ng - uu

26 letters en dus 26 klanken?

© Stephen Michael Barnett
© Stephen Michael Barnett

Nee, het Nederlands heeft 35 spraakklanken of fonemen. Daarmee kunnen we dus de honderdduizenden woorden vormen die onze woordenschat telt. Die 35 bestaan uit 16 klinkers (zoals a en e) en 19 medeklinkers (zoals b en d). Bij die 35 zijn niet inbegrepen de spraakklanken die alleen in leenwoorden voorkomen, zoals zj (in jury) en de èè in beige.

Latijns alfabet

Wij gebruiken het Latijnse alfabet. Daarin zijn er 26 letters. Het aantal beschikbare letters is dus eigenlijk te klein om alle spraakklanken te kunnen weergeven. Om dat te kunnen doen zijn we bijvoorbeeld gedwongen om een en dezelfde letter te gebruiken voor verschillende spraakklanken. En zo klinkt de e in de heel anders dan in rek. En zowel de a van dak als de aa van daken schrijven we met hetzelfde teken. Voor de ch hebben we helemaal geen letter. Daarvoor moeten we een combinatie van twee letters gebruiken. Dat doen we bijvoorbeeld ook voor de oe, de ui en de ei.

90 klanken in Papoeataal

Met zijn 35 spraakklanken is het Nederlands, wereldwijd gezien, geen koploper. In Nieuw-Guinea wordt momenteel onderzoek gedaan naar een Papoeataal die niet minder dan 90 spraakklanken kent.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?