De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Surinaamse jongeren spreken het mooist

Vinden ze zelf

Paramaribo, de hoofdstad van Suriname in 2011. © Joeke-Remkus de Vries
Paramaribo, de hoofdstad van Suriname in 2011. © Joeke-Remkus de Vries

Surinaamse jongeren vinden dat ze zelf het mooiste Nederlands spreken, omdat ze goed articuleren. De Vlamingen vinden om die reden dat Nederlanders mooi spreken, maar ze vinden noordelijk Nederlands wel overdreven. De Nederlandse jeugd vindt de taal eigenlijk sowieso niet zo mooi. Dat blijkt uit een diepgravend onderzoek dat de Taalunie in 2012 deed naar taalbeleving onder Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse jongeren.

Romantisch

Hoewel veel Surinaamse jongeren thuis een andere taal spreken, vinden ze het Nederlands een goede en mooie taal. Veel deelnemers aan het onderzoek geven aan dat het een romantische taal is. Andere jongeren vinden de Engelse taal juist een stuk romantischer.

Keelziekte

Bij Nederlandse jongeren kan het Nederlands weinig goedkeuring wegdragen. De taal heeft volgens de jongeren te veel harde klanken. De g-klank bijvoorbeeld, wordt als een 'keelziekte’ omschreven. Andere talen, zoals het Frans en het Engels, zouden zangeriger zijn en dus mooier. Vlaamse jongeren vinden de harde g-klank ook lelijk, maar toch vinden ze dat de Nederlanders net iets mooier Nederlands spreken. Ze houden van het Nederlands en van mooie formuleringen en chique woorden. Nederlandse jongeren lijken juist heel weinig waarde te hechten aan formuleringen en woordenschat.

Voor meer informatie over het onderzoek kun je hier terecht.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen