De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Mijn tenen krullen om bij het dialect van mijn vriend'

Laura van Taalhelden

De meeste jaaroverzichten verschijnen in de kerstvakantie, maar dan heeft de jongerenredactie van Taalhelden ... uh ... kerstvakantie! Daarom nu, in januari, een schets van de hoogte- en dieptepunten van het taaljaar 2014 van een deel van de redactie. Vandaag het taaljaar 2014 van Laura Baas.

Naam: Laura Baas
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: officieel nog Overijse, inofficieel mijn studentenwoning in Brussel

Wat doe je?

Ik zit - grotendeels - in het tweede jaar van de bacheloropleiding rechten. Momenteel ben ik werkloos, maar daar ga ik na de examens eens achteraan.

Welke gebeurtenissen waren voor jou bepalend in 2014?

Ik ging op kot, wat in de praktijk op op mezelf wonen neerkomt, heb een aantal haarrampen meegemaakt (van blond naar rood, naar pornoblond, naar een superkorte coupe) en heb me bij een studentenkring laten dopen.

Welk woord typeert jouw jaar? 

Tweede zit, oftewel: herexamens. Ik heb een hele zomer lang binnen gezeten om de vakken waarvoor ik niet geslaagd was – en dat waren er tot mijn spijt redelijk wat – in te halen, opdat ik in augustus-september wél zou slagen. Een vakantie heb ik dus niet gehad, maar ik heb er wel een les uit getrokken: voortaan toch maar wat eerder beginnen. 


Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2014 las?

De Laatkomer van Dimitri Verhulst. Het gaat over een bejaarde man die zijn leven en zeurende vrouw spuugzat is en daarom dementie veinst, opdat hij in een rusthuis geplaatst wordt. Verhulst is een van mijn favoriete Vlaamse schrijvers, hij heeft een geweldige schrijfstijl en probeert de waarheid niet met mooie woorden te verbloemen. Een aanrader!

Wat was het mooiste nieuwe woord dat je in 2014 tegenkwam?

Mooi vind ik het niet, maar om de dagobertducktaks moest ik, als trouwe abonnee van het Donald Duck-weekblad, wel lachen. Een stuk leuker dan dat saaie rijkenbelasting, toch? 'Schat, die voor/om-fouten krijg ik
er het komende jaar wel uit!'


Wat was het mooiste Nederlandstalige lied dat je dit jaar hoorde?


Aangezien ik sinds februari hoofdzakelijk in Brussel vertoef en ook mijn best heb gedaan om zo veel mogelijk feeling met de Franse taal te krijgen, staat mijn radio standaard op een Franstalige zender – weinig Nederlandse muziek dus.

Wat was de leukste of domste taalfout die je maakte?


Ik was een belangrijke e-mail naar mijn baas aan het schrijven, en twijfelde opeens bij het woord onmiddellijk – was dat nu met één of twee l-en? Zo'n simpel woord, maar ik heb toen toch maar even de Van Dale geraadpleegd.

Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Ik deed mee aan een schrijfwedstrijd en zat uiteindelijk in de top 20.

Wie was de beste taalgebruiker in 2014?


Er is niemand waar ik direct aan denk, dus nomineer ik gewoon iedereen die afgelopen jaar aan een taalproject heeft gewerkt.

En wat was je grootste taalergernis?


Mijn vriend, een taalverkrachter uit Belgisch Limburg; meneer weet donders goed dat mijn tenen omkrullen als hij zijn dialect vol taalfouten bovenhaalt, deze nominatie heeft hij dus dubbel en dik verdiend. Schat, die voor/om-fouten krijg ik er het komende jaar wel uit, desnoods met geweld ... ;-)

Heb je een taaltip voor 2015?

Lees eens wat vaker opiniestukken in de krant, sommige mensen kunnen zo geweldig woorden in een zin combineren, daar word je jaloers op! Vandaag nog las ik volgende zin in een artikel over studenten in de examenperiode: 'Toen hij opstond, bood hij me een even royaal als overbodig inzicht in zijn achterwerk.'

Reacties

Mijn grootste taalergernis vandaag? De kop bij Laura van Taalhelden. Maar als ik Laura goed begrijpt, ergert ze zich niet aan het dialect, maar aan taalfouten van haar vriend als die Nederlands spreekt. Taalfouten die kennelijk/wellicht(?) aan diens dialect ontspruiten. Taalhelden letten op hun woordgebruik en maken gen negatieve opmerkingen over andere talen! (Zoals we weten, maken taalkundigen geen verschil tussen standaardtalen en dialecten!)

Hoi Antoon, je kunt een liefhebber zijn van dialect of niet, toch? En een mengelmoes van dialect en Nederlands lijkt soms gewoon krom Nederlands, de een houdt daar meer van dan de ander. Lijkt me allemaal volkomen gerechtvaardigd. - Maartje (hoofdredacteur Taalhelden)

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?