De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Ik vond Sprakeloos aangrijpend'

Laura van de Taalheldenredactie

Laura: 'Ik heb minstens een half uur nodig om te ontcijferen wat mijn vriendin me wil vertellen. Leestekens en volzinnen, ho maar!'
Laura: 'Ik heb minstens een half uur nodig om te ontcijferen wat mijn vriendin me wil vertellen. Leestekens en volzinnen, ho maar!'

Eind 2013 vroegen we de redactie om zich voor te stellen aan de hand van taalvragen over dat jaar.

Laura Baas woont in het Belgische Overijse, ze begon in 2013 aan een studie Rechten aan de Vrije Universiteit in Brussel. Naast school was Laura bezig met schrijven en repeteren voor twee toneelvoorstellingen. 2013 was een bijzonder jaar, want ze kreeg voor het eerst verkering, haalde het diploma van de middelbare school en ze liet haar eerste tatoeage zetten. Eind 2013 was ze 18.

Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2013 las? Waarom?

Sprakeloos van Tom Lanoye. Lanoye is een zeer getalenteerd schrijver, die zowel mooi als goed schrijft. Sprakeloos is een heel aangrijpend verhaal over een moeder en een zoon. Na een beroerte verandert de moeder van een energieke, welbespraakte vrouw plots in eeuwige sprakeloosheid.

Wat was het mooiste Nederlandstalige nummer dat je hoorde? Waarom?

Samen Voor Altijd van Marco Borsato en dochter Jada. Ik ben over het algemeen niet zo'n Borsato-fan, maar toen ik laatst met dit nummer gewekt werd, was ik wel ontroerd. Het lied gaat over de band tussen ouder en kind, de gelijkenissen tussen beiden - een mooi onderwerp.

Wat was het leukste Nederlandstalige woord dat je in 2013 hoorde? En wat vond je er zo mooi aan?

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie: angst voor lange woorden. Volgens mij heeft deze geen verdere verklaring nodig. ;) 

Wat was de leukste of domste taalfout (in het Nederlands) die je in 2013 maakte? Wanneer maakte je die?

Ik maak geen taalfouten, hah!

'Astrid Bryan is niet bepaald 'totally amaaazing''


Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

De internationale filosofieolympiade. Mijn essay over het verband tussen economie-schuld-boete kwam in de nationale top 10! Geen reisje naar Denemarken gewonnen, maar wel een heel interessant boek. 

Wie was de slechtste (Nederlandstalige) taalgebruiker in 2013? Waarom vind je dat?

Ik nomineer de Vlaamse tv-ster Astrid Bryan! Waarom? Mevrouw Bryan kan kennelijk geen enkele zin uitbrengen die niet vreselijk ordinair klinkt of doorspekt is met Engelse termen. Bovendien lijkt ze elk woord dat ze zegt te loeien, een koe is er niets bij. Een en al marketingtruc natuurlijk, maar naar mijn mening niet bepaald 'totally amaaazing'.

En wat was je grootste (Nederlandstalige) taalergernis in 2013? Waarom?

Ik heb ze regelmatig, vooral als een welbepaalde vriendin van me een sms'je stuurt. Ik heb minstens een half uur nodig om te ontcijferen wat ze me wil vertellen. Leestekens en volzinnen, ho maar!

Wat leerde je in 2013 over de Nederlandse taal?

Het is A-N-S-J-O-V-I-S. Geen sch, geen ch, maar sj!

Heb je een taalvoornemen voor 2014?

Meer werken aan wat een boek moet worden (hetzelfde voornemen als de afgelopen vier jaar) en een cursus Spaans volgen.

En heb je een taaltip voor 2014?

Een goed online vertaalwoordenboek vind je op mijnwoordenboek.nl. Van Nederlands naar Duits vertalen, of van Frans naar Engels, daar kan het gewoon! Ze hebben ook een kleine woordenschat Spaans die je kan opvragen. Wie werkwoorden wil vervoegen, kan er ook terecht, net als degenen die synoniemen voor een woord zoeken. Een aanrader!

Word ook redacteur!

Wil je ook redacteur worden van Taalhelden? Zodat je dit jaar dezelfde vragen kunt beantwoorden? Kun je foto's maken? Of schrijven? Of wil je misschien tekenenen of filmen? En ben je jonger dan 25? Stuur een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden.org.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?