De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Leestips van Janine

Fantasy en spektakel

'Ik vond het een goed boek omdat het een eigen karakter heeft. De manier waarop de schrijfster alles beschreven heeft, is erg apart.'
'Ik vond het een goed boek omdat het een eigen karakter heeft. De manier waarop de schrijfster alles beschreven heeft, is erg apart.'

In 2012 was de Groningse Janine Smit 16. Ze zat in havo 4. Aan het einde van het jaar maakte ze een top 5 van de boeken die ze in 2012 las. Ze kiest voornamelijk voor fantasy.

Ik lees heel erg veel, bijna zo veel dat je het ongezond kan noemen, dus ik heb zo mijn trucjes om een goed boek te vinden, maar over het algemeen kies ik een boek door het lezen van de achterflap. Vaak kun je daaraan al zien of het je aanspreekt of niet. En het maakt mij niet uit of het een boek voor volwassenen is, of een jeugdboek. Als het verhaal maar goed is.

1. Megs bloed - Marloes Etman

Megs leven verandert op slag wanneer ze Toarn leert kennen, een aantrekkelijk lid van de familie Loire. Meg raakt ongewild verwikkeld in de geheimen van Toarns bovennatuurlijke familie. Megs bloed is een romantische fantasy over de liefde tussen twee demonen. Ik vond het een goed boek omdat het een eigen karakter heeft. De manier waarop de schrijfster alles beschreven heeft, is erg apart. Daarnaast weet ze het spannend te houden op allerlei manieren: van perspectiefwisseling tot sfeerbeschrijving. De karakters zijn erg diepgaand. Echt het lezen waard.

2. Nachtschade - De Flirt - Andrea Cremer

Calla, het alfavrouwtje van een weerwolfroedel is voorbestemd om te trouwen met alfaman Ren. Wanneer ze de mysterieuze nieuwkomer Shay het leven redt, moet ze kiezen: voor het veilige, voorbestemde leven met Ren, of voor Shay, die niet geheel toevallig in de gemeenschap terecht lijkt te zijn gekomen. Nachtschade is niet alleen een romantisch verhaal over een meisje dat moet kiezen tussen twee knappe jongens, de hoofdpersoon ontdekt ook veel dingen die niet kloppen aan de gemeenschap waarin ze leeft. Het is een spannend, soms hilarisch boek over meer dan alleen tienerproblemen.

3. Eindeloos verliefd - Smaragdgroen - Kerstin Gier

Gwendolynn heeft er zwaar de pest in nu ze weet dat Gideon zijn verliefdheid heeft gespeeld. Tijdreizen ziet ze niet meer zitten, en ze wil het liefst iedereen van het genootschap ontwijken. Maar nu er duistere krachten op de loer liggen, wordt ze gedwongen om samen te werken met Gideon. Smaragdgroen is het laatste deel van een geweldige serie. De edelstenentrilogie is spannend en lachwekkend, met een beetje romantiek. Het laatste deel vond ik geweldig, omdat het niet draait om een cliché liefdesverhaal. Er zijn serieuze problemen in het boek die opgelost moeten worden, en hoe erg de hoofdpersoon ook kampt met relatieproblemen, ze doet er alles aan om het kwaad uit te schakelen.

4. Academicus Vampyrus - Offergave - Richelle Mead

Nu Rose is beschuldigd van de moord op koningin Tatiana, wordt het van levensbelang om haar onschuld te bewijzen. Samen met haar beste vriendin Lissa en haar grote liefde Dimitri gaat ze opzoek naar de ware moordenaar en het geheime familielid van Lissa, die de toekomst van de Moroi kan redden. Offergave is net als Smaragdgroen het laatste deel uit een spannende serie (Academicus Vampyrus). Het is een geweldig boek met een knallend einde. Het is alsof de eindjes aan elkaar worden geknoopt tot een geheel. Op veel onbeantwoorde vragen, krijg je nu eindelijk een antwoord. Deze serie verdient zeker een grote pluim.

5. Alica en de duistere koningin - Bernhard Hennen

Als Alica een poosje uit logeren gaat bij haar grootouders ontdekt ze dat het grote naargeestige huis wordt bevolkt door vreemde figuren en geesten. Ze ontmoet geesten en kabouters, wordt verliefd en raakt onverwacht verzeild in Hiernaast. Op het eerste oog vond ik het boek niet zo heel erg leuk. Naar mijn mening was het wat langdradig in het begin. Maar na een tijdje kon ik mezelf niet meer van het boek losmaken. Het is een origineel verhaal, iets wat ik tot dusver nog niet eerder tegen ben gekomen. Al moet ik wel zeggen dat het een beetje cliché is dat een meisje bij haar grootouders gaat logeren die geheimen hebben. Toch vond ik het een zeer spectaculair boek.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven