De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Leestips van Anne

Aangrijpende boeken

'Het is moeilijk om dit boek te lezen zonder een traantje te laten.'
'Het is moeilijk om dit boek te lezen zonder een traantje te laten.'

In 2012 was redacteur Anne Cox 16. Ze zat in het laatste jaar van VMBO theoretisch. Voor Taalhelden maakte ze een top 5 van de beste boeken die ze in 2012 las. Anne geeft de voorkeur aan heftige boeken die ze in één keer verslindt.

Ik las natuurlijk wel wat meer dan vijf boeken dit jaar. Mijn manier van boeken kiezen is verschillend, soms krijg ik ze aangeraden van mijn lerares Nederlands en soms ga ik gewoon naar de bieb. Daar kijk ik altijd bij de cross-overboeken. Die zijn moeilijker dan C-boeken, maar net wat makkelijker dan boeken voor volwassenen.

1. Voor ik doodga - Jenny Downham


Dit is een boek over een meisje van 16 met kanker. Ze weet dat ze nooit 17 zal worden, dus maakt ze een lijst met dingen die ze nog wil doen voor ze doodgaat. Ik vond dit een erg mooi boek, het is op een mooie manier geschreven en je leest het boek in een ruk uit. Het is moeilijk om dit boek te lezen zonder een traantje te laten.

2. Latino king - Bibi Dumon Tak & Castel

Dit boek gaat over Castel. Castel is 18 jaar en is een drugsdealer. Als hij op een dag cocaïne moet smokkelen gaat het fout. Omdat het een waargebeurd verhaal is, vond ik dit boek zo speciaal. Het was erg spannend omdat het mij niet bekend was wat er kan gebeuren in gevangenissen in het buitenland. Soms is het ook ontroerend, omdat hij zijn familie in Nederland erg mist. Je leert ook hoe in het buitenland wordt omgegaan met drugsdealers. Dit boek is zeker een aanrader.

3. Deadline - Rachel Ward


Jem heeft een bijzondere gave: ze kan in iemands ogen zien wat de sterfdatum van die persoon is. Als er iets verschrikkelijks gebeurt, slaat ze op de vlucht. 
Ik vond dit een erg spannend boek, omdat er elke keer weer iets gebeurt wat je niet ziet aankomen. Je leest het in één keer uit omdat je steeds wilt weten wat er gaat gebeuren en vooral omdat je wilt weten hoe het afloopt.

4. Boy 7 - Mirjam Mous

Sam wordt wakker in een grote zandvlakte en weet niet waar hij is. Hij komt in een inrichting en ontdekt daar van alles over zijn verleden. 
Het is een erg lastig boek, omdat er allemaal verhaallijnen door elkaar lopen, maar dat maakt het boek ook weer spannend: je wilt echt doorlezen.

5. Blauwe plekken - Anke de Vries

Judith wordt thuis mishandeld door haar moeder. Ze is vaak ziek. Michiel vind het raar dat Judith zo vaak ziek is. Dit is een erg zielig en heftig boek. Ik heb het in één keer uitgelezen, omdat ik graag wou weten hoe het afliep. Het is wel erg makkelijk geschreven en het is een beetje een kinderlijk boek.

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven