De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Leestips van Laura

Hosseini en Brouwers

'Met dit boek ben ik eigenlijk nog niet helemaal klaar, maar ik vind het echt prachtig!'
'Met dit boek ben ik eigenlijk nog niet helemaal klaar, maar ik vind het echt prachtig!'

In 2012 zat redacteur Laura Baas, toen 17, in het zesde jaar van ASO - Latijn/Moderne Talen. Voor Taalhelden stelde ze een top 5 samen van de beste boeken die ze dat jaar las. Grappige boeken, aangrijpende boeken en onvoorspelbare boeken.

Mijn huis is een soort bibliotheek: we hebben in zowat elke kamer stapels romans en informatieve boeken, van bekende en onbekende schrijvers, klassiekers en moderne werken, en dat alles in vier verschillende talen. Als ik geen roman van thuis neem, ga ik naar de bib of ik koop wat op de rommelmarkt. Ik krijg ook wel eens wat aangeraden van mijn ouders of leerkrachten, of ik laat me leiden door een boekbespreking in de klas.

1. Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini

Mariam is 15 jaar oud als haar moeder sterft en haar vader haar uithuwelijkt aan Rasheed, een schoenenverkoper uit Kabul. Op een dag komt Rasheed thuis met Laila, een beeldschoon en slim meisje dat hij uit een raketaanval gered heeft. De rivaliteit tussen beide meisjes groeit uit tot een innige vriendschap, terwijl Rasheed steeds tirannieker wordt. Met dit boek ben ik eigenlijk nog niet helemaal klaar, maar ik vind het echt prachtig! Het beschrijft een heel andere kant van Afghanistan, een land dat anders vaak alleen als (zelf)moordlustig en achterlijk moslimlandje wordt gezien. Een aanrader!

2. Misleid - Gevangen in het web van een loverboy - Merel van Groningen

Merel is 15 als ze Mike leert kennen en meteen tot over haar oren verliefd wordt, ondanks zijn veel hogere leeftijd, rare vrienden en criminele achtergrond. Als het thuis niet zo goed gaat, loopt ze weg van huis en wordt ze door Mike opgevangen. Verblind door haar verliefdheid ziet ze niet wat Mike met haar van plan is. Ik vond dit een heel aangrijpend boek. In de media is er vaak geen begrip voor slachtoffers van loverboys: 'Je laat je toch niet zo beïnvloeden?' en 'Je ziet in zo'n situatie toch wat er gaande is?' Toch begrijp je elke zet van Merel, elke beslissing, en dat ze te laat merkt dat het misloopt, dat ze wordt verrast door de bruutheid van Mike.

3. De Leraar - Bart Koubaa

De oude, eenzame en cynische leraar Nederlands, Jacobs, die in een TSO-school lesgeeft aan een bende ongeïnteresseerde laatstejaars, vertelt op een minachtende manier wat hij van zijn leerlingen en collega's denkt. Op een gegeven moment begint de leraar een aparte relatie met Moustafa, die 'anders' is dan de andere leerlingen. Dan blijkt Jacobs allerlei bizarre trekjes te hebben, die het verhaal een spannende twist geven: seks, geweld, pedofilie, kannibalisme, het kan niet op! Dit was een heel ... onvoorspelbaar boek. Saaie stukjes uit het zielige leventje van de leraar worden afgewisseld met stukjes met een hoog 'what the fuck'-gehalte. Een aanrader voor iedereen die eens wat anders wil en niet van happy ends houdt.

4. De schapen van Glennkill - Leonie Swann

Een Ierse schaapherder, George Glenn, wordt met een hooivork door zijn lichaam gespiest gevonden. Het slimste schaap, Miss Marple, wil de zaak oplossen en trommelt de hele kudde op. Gelukkig heeft George de schapen veel voorgelezen uit romans, waaronder detectiveverhalen, waardoor de schapen de dader en geheimen uit de mensenwereld op het spoor komen. Dit was echt een onwijs grappig boek met een heel originele plot! Alles wordt verteld vanuit het perspectief van de schapen, waardoor voor ons heel normale dingen ineens grappig, raar en zelfs belachelijk lijken. Hilarisch!

5. Bezonken Rood - Jeroen Brouwers

Na de dood van zijn moeder herinnert de auteur zich dingen uit zijn jeugd die hij in een jappenkamp (een concentratiekamp van de Japanners) in Indonesië heeft doorgebracht, waar hij dagelijks vernederende en mensonwaardige opdrachten moest uitvoeren. Schokkende beelden overspoelen zijn gedachten, zoals zijn moeder die als een hond naakt door het hele kamp kruipen moest, terwijl ze geslagen en geschopt werd. Brouwers beschrijft hoe hij nu pas met een trauma te kampen heeft en niet in staat is een normaal leven te leiden. Dit boek heeft mij heel erg geschokt, vooral omdat het gebaseerd is op feiten: er wordt door een overlever verteld hoe onmenselijk het er destijds in de jappenkampen aan toe ging.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven