De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Leestips van Hannah

Nabokov en Thomése

'Elke zin is even prachtig.'
'Elke zin is even prachtig.'

In 2012 was redacteur Hannah van Kolfschooten 18. Ze zat in 6 gymnasium. Ze maakte voor Taalhelden een top 5 van de beste boeken die ze in 2012 las. Haar voorkeur: boeken die je aan het denken zetten.

Ik heb mijn hele leven veel gelezen: op de basisschool las ik soms wel een boek per week. Sinds vorig jaar moet ik echter ook veel lezen voor school, en maakt het ook uit wát ik lees. Vaak lees ik eerst een recensie op internet, of krijg ik tips van vrienden of mijn ouders. In de bibliotheek kom ik liever niet: ik maak graag ezelsoren in de pagina's en onderstreep zelfs met pen passages die ik mooi vind ...

1. Schaduwkind - P.F. Thomése

Na de dood van Thoméses dochtertje, heeft zijn leven geen betekenis meer. Schaduwkind beschrijft de zoektocht naar woorden en betekenissen in een wereld die ineens doodstil geworden is. Op een bijna poëtische manier beschrijft Thomése zijn zoektocht naar een manier om met de dood van zijn dochtertje te leven. Al meteen stuit hij op het grote probleem van de taal: bestaan er woorden om uit te drukken hoe groot je verdriet is? Is de realiteit te vatten in de taal? Kan je zoiets chaotisch als gevoelens in de structuur van woorden, van taal en betekenis, vatten? Dit boek zette me erg aan het denken over de functie van onze taal. Daarbij is elke zin even prachtig. 

2. Lolita - Vladimir Nabokov

Humbert Humbert wordt verliefd op het 'nymfachtige' dochtertje van zijn hospita. Om haar in zijn macht te krijgen, trouwt hij zelfs met haar moeder. Als zij overlijdt, reist hij met Lolita heel Amerika door. Omdat het verhaal verteld wordt via dagboekfragmenten van Humbert Humbert, begon ik zowaar mee te voelen met deze pedofiele crimineel - iets wat je totaal niet verwacht. Dit komt ook door de mooie taal die hij gebruikt. 

3. Suezkade - Jan Siebelink

Marc Cordesius is zesentwintig en leraar Frans aan een gymnasium. Vanaf de eerste dag wordt hij verliefd op zijn leerlinge Najoua - een fatale liefde. Ik vond dit erg mooi, omdat de sfeer die op een school hangt erg goed en gedetailleerd wordt beschreven, en dan met name de relatie tussen leraren onderling. Ik realiseerde me dat leraren net zoveel pesten en buitensluiten als middelbare scholieren.

4. Gloed - Sándor Márai

Na 41 jaar ontmoeten Konrád en Henrik, ooit onafscheidelijke vrienden, elkaar weer. In dit laatste gesprek vertellen zij elkaar alles - over de liefde, vriendschap, en geheimen. Het is een erg mooi boek over vriendschap dat je echt aan het denken zet. Sommige delen zijn zo filosofisch dat je ze een aantal keer opnieuw moet lezen.

5. De therapeut - Irvin D. Yalom

Yalom, hoogleraar psychiatrie, beschrijft in dit boek verschillende therapeuten, wiens levens flink in de war geschopt worden door de leugens van hun patiënten. Ik heb het in het Engels gelezen, en het zit vol met woordgrapjes. Daarbij leer je de hoofdpersonen erg goed 'kennen' doordat je én hun gedachten in het dagelijks leven, én hun gedachten bij de psychiater volgt. 

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven