De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Jongereninspraak

Taalunie peilt meningen van scholieren

In de Taalunie werken Vlaanderen, Suriname en Nederland samen.
In de Taalunie werken Vlaanderen, Suriname en Nederland samen.

De Nederlandse Taalunie heeft tegenwoordig een Jongerenraad. Bij de uitreiking van De Inktaap 2013 mochten de zevenhonderd aanwezige jongeren voor het eerst hun mening geven over enkele taalkwesties. Zo mochten ze aangeven of ze vonden dat er voortaan alleen Nederlandstalige liedjes naar het Songfestival gestuurd mochten worden. Ruim 65 procent vond dat niet nodig. 

  • Jongeren lezen vooral buitenlandse auteurs

Ook werd de jongeren gevraagd of ze meer boeken van Nederlandstalige auteurs lezen, of juist meer van buitenlandse. 63 procent gaf aan meer boeken van buitenandse schrijvers te lezen. Van de Surinaamse jongeren, die op een bijeenkomst in eigen land alleen deze stelling tegen het licht hielden, leest zelfs 70 procent meer boeken van niet-Nederlandstalige auteurs. Een van de redenen die jongeren aanvoerden voor hun voorkeur voor buitenlandse schrijvers is dat Nederlandstalige schrijvers weinig fantasy schrijven.

  • Ze denken hoger onderwijs in een andere taal te kunnen volgen

Tot slot wilde de Taalunie weten of de jongeren denken hoger onderwijs in een andere taal te kunnen volgen. 70 procent van de Nederlandse en Vlaamse jongeren denkt dat ze dat zouden kunnen. 

Word redacteur van Taalhelden!

Je kunt bij de Taalunie niet alleen meedenken tijdens zo'n Jongerenraad, ook deze website wordt deels door jongeren bijgehouden. Wil je zelf filmpjes, foto's of verhalen over taal maken? Stuur een bericjhtje via het contactformulier en kom bij de redactie.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen