De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Gebruik een écht woordenboek'

Eva van de Taalhelden-redactie

Eind 2013 vroegen we de redactie om zich voor te stellen aan de hand van taalvragen over dat jaar.

Eva Schepers zat in 2013 in de derde klas van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. 2013 bestond voor Eva vooral uit schaatsen, atletiek, lezen, pianospelen en ze bracht veel tijd door met familie en vrienden. Ook begon ze met haar allereerste baantje: schaatstraining geven. Eind 2013 was ze 14.

Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2013 las? Waarom?

De schaduw van de wind van Carlos Zafon. Zafon gebruikt heel mooie taal en weet alles op een bijzondere manier weer te geven. Achter de mooie zinnen schuilt ook nog een goed verhaal.

Wat was het mooiste Nederlandstalige lied/nummer dat je hoorde?

Oceaan van Racoon. Ik luister eigenlijk bijna nooit naar Nederlandse muziek, maar dit nummer vind ik, zeker in vergelijking tot de meeste Nederlandstalige nummers, erg goed.

Wat was het mooiste nieuwe Nederlandstalige woord dat je hoorde? Waarom?

Selfie. Dat is een foto die je van jezelf maakt door de camera om te draaien en voor je uit te houden. Ik kende het woord zelf al en gebruikte het ook. Toen ik er in de krant iets over las, kwam ik te weten dat het een heel nieuw woord was, dat ontstaan was op de sociale media.

Wat was de leukste of domste taalfout (in het Nederlands) die je in 2013 maakte? Wanneer maakte je die?

Tijdens een gymles, na de coopertest, wilde ik aan de gymleraar laten weten dat ik geblesseerd was of misschien dat ik een blessure had. In ieder geval zei ik: 'Ik heb geblesseerd'.

'Woordenboeken op internet zijn meestal ronduit slecht.'


Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Ik maakte met een klein groepje een werkstuk in plaats van een proefwerk. Uiteindelijk maakten we er een heel project van en kregen we een 10. Onze lerares was zowaar ontroerd. Dat was natuurlijk super leuk, vooral omdat we dat helemaal niet hadden verwacht. We hadden er wel echt werk van gemaakt. Onze lerares is bovendien zo'n stoere vrouw, die wijdbeens tegenover alle problemen staat en niet erg snel ontroerd is.

Wie was de beste (Nederlandstalige) taalgebruiker in 2013?

Ik kan hier niet echt iemand verzinnen.

En wat was je grootste (Nederlandstalige) taalergernis?

Het feit dat 'hun' nogal vaak als onderwerp wordt gebruikt. Veel mensen denken blijkbaar dat dit een goede zin is: 'Hun kunnen het heel goed.' Dat is niet correct. 'Hun' kunnen helemaal niets. 'Hun' hebben alleen iets: 'Dat is hun auto.' (waarmee Eva niet bedoelt dat je wel 'hun hebben' mag zeggen, dat mag niet, want dan is 'hun' immers ook weer het onderwerp, red.)

Heb je een taalvoornemen voor 2014?

Ik wil graag leren mooi en goed Engels te spreken, want ik vind Engels een heel mooie taal. Er komt geen geneuzel met naamvalletjes en miljoenen uitzonderingen aan te pas.

Heb je een taaltip voor 2014?

Als je een woord niet weet, kun je dat het beste opzoeken in een echt woordenboek. Zo een van papier dat je in je hand kunt houden en dat heel vaak gecontroleerd is voordat het werd verkocht. Woordenboeken op internet zijn meestal ronduit slecht. Vooral Google Vertalen is ongeveer net zo betrouwbaar als je stoel (als het gaat om vertalen).

Word ook redacteur!

Wil je ook redacteur worden van Taalhelden? En ben je jonger dan 25? Wil je tekenen, schrijven, fotograferen of filmpjes maken over de Nederlandse taal? Stuur dan een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden.org.

Reacties

The Next Step http://securedcreditcardsforbadcredit.badcreditcreditcards2.com/bad-cred... bad credit loan alabama securedcreditcardsforbadcredit.badcreditcreditcards2.com When the credit report is in error, care should be taken to ensure that entries are deleted or corrected lender legally. http://securedcreditcardsforbadcredit.badcreditcreditcards2.com/home-loa... getting a home loan with bad credit and no down payment As a result, the lender credit will not take the time to verify the account when they are contacted by the bureau. http://securedcreditcardsforbadcredit.badcreditcreditcards2.com/about-us best About Our Site Thinking consumer about getting a new credit card? http://securedcreditcardsforbadcredit.badcreditcreditcards2.com/bbt-loan... top car loans for bad credit history Bankruptcy is a process credit bureau that is used to help someone with serious financial issues to get control of their finances again. .

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?