De jongerenwebsite van de taalunie

taaladvies
   

Is het ge had of ge hadt?

Moet er een t achter?

 Komt er echt áltijd een t achter?
Komt er echt áltijd een t achter?

Is het ge had of ge hadt?

Het is ge hadt.

Altijd een t

Bij ge of gij komt er altijd een t achter het werkwoord, ook als dat een werkwoord is dat onregelmatig wordt vervoegd, zoals had.

• Gij hadt de uitnodiging meegenomen?

• Ge werdt toch vroeger verwacht?

• Gij kwaamt toch ook?

Bij je of jij verdwijnt de t als je of jij achter het werkwoord staat, maar bij ge en gij komt er wel een t achter.

• Loop je mee?

• Loopt ge mee?

• Werdt ge uitgenodigd?

• Hadt ge nog een ander adres gekregen?

• Moogt ge iemand meenemen?

Vooral in België

Het gebruik van ge komt trouwens vooral in België voor. De meeste Nederlanders vinden dit gebruik vreemd of ouderwets. Die gebruiken je (of u).

 

Wil je meer lezen?

Op Taalhelden:

Is het met een d of een t?

Is het word of wordt?

Is het word u of wordt u?

Op andere sites:

Over de verleden tijd van onregelmatige werkwoorden

Over ge had en ge hadt

Is het gij kwam of gij kwaamt?

Is het zou of zoudt u?

Reacties

Wat!!!!!! Had met een t (hadt), werd met een t (werdt)?!!!!! Is dit een grap of zo? Ik kan mijn ogen niet geloven. Dit zijn verleden tijden! Die verbuigen niet zoals de tt (ik had, jij had, hij had, zij hadden, wij hadden). Schandalig dat deze site pretendeert jongeren te helpen met taal. Van de wal in de sloot ja. En dat als onderdeel van de Taalunie... Ongelooflijk.

Er komt toch echt altijd een t achter een vervoeging met 'ge'. De persoonsvorm bij 'ge' wordt dus niet hetzelfde vervoegd als die bij 'je'. Voor meer informatie kun je terecht bij de Taalunie: 

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/343/gij_had_hadt/

 

Groeten, Maartje van Taalhelden

Toch wel een rare taal; dat Nederlands van ons. Wie heeft er baat bij zo een ingewikkelde toestanden waar in veel gevallen de logica totaal zoek is. Je zal maar, als buitenlander, hier komen wonen en zo een taal onder de knie moeten krijgen.

Verleden tijd is nooit met dt inderdaad. ik was al aan mijn eigen aan het twijfelen! Verschrikkelijk hoe sommigen van mijn kleinkinderen zoveel fouten schrijven,ik dacht dat het kwam omdat ze in het Antwerpse wonen maar blijkbaar is het algemeen!


Hoi Rosa,

Ik herhaal voor de zekerheid nog even mijn reactie van hierboven:

Er komt écht altijd een t achter een vervoeging met 'ge'. De persoonsvorm bij 'ge' wordt dus niet hetzelfde vervoegd als die bij 'je'. Voor meer informatie kun je terecht bij de Taalunie: 

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/343/gij_had_hadt/

Wij kregen vroeger van een juf "van de oude stempel" nog het ezelsbruggetje mee: "Ik drink nooit T, (gij drinkt altijd T), hij drinkt nu T. Doordat de gij-vorm geen plaats meer had in het onderwijs, had dit ezelsbruggetje wat van zijn relevantie ingeboet, maar ze kon het toch niet nalaten het nog met ons mee te geven.
Maar inderdaad, vreemd dat velen niet meer weten (of verwonderd zijn) dat de ge of gij ook in de verleden tijd, ook bij de sterke werkwoorden, met een t werd vervoegd. Jammer dat velen de voeling met hun taal kwijt zijn, en het dan als onlogisch of ingewikkeld gaan omschrijven.

Ik hoop zo dat dit oude gebruik bewaard mag blijven. De ge-vorm is zulke fijne vorm om mee te werken, vooral in teksten uit het Kempense boerenleven, zowel voor boekvorm als voor theater. Dank je wel Maartje!
Jan Verstricht illustreert mooi hoe het vroeger aangeleerd werd.
Iemand die de ge-vorm niet kent, heeft een gat in zijn cultuur. JMA Louwers mag zich dan ook behoorlijk gaan bijschaven ;-)

Nogal aanmatigend om te zeggen dat iemand een gat in zijn cultuur heeft, wanneer hij bepaalde dialecten niet beheerst! Tenminste, zo betitel ik het gebruik van de ge-vorm dan maar. Zo hoef ik toch zeker ook niet alle ins en outs van het Fries te weten? Heb ik dan een gat in mijn cultuur? Zo gebruikte men vroeger in het Brabants veel meer naamvallen. Hebben wij daardoor nu een gat in onze cultuur? Dat gaat wel ver hoor. Laten ze in de Peel maar lekker Peels kallen, maar val ons daar niet mee lastig, zou ik zeggen. En als je dan toch zo nodig die ouderwetse ge-vorm wilt toelichten, leg dan op zijn minst ook uit dat het in de u-, het-, is hij- of zij-vor anders is!


Dag H,

Misschien goed om te weten dat 'ge' en 'gij' in het grootste deel van Vlaanderen nog dagelijks worden gebruikt. In informele spreektaal vaak meer dan 'je' en 'jij'. Dus het is geenszins ouderwets.

 

Groetjes,

Maartje van Taalhelden

Wat een verwijten aan het adres van deze site. Dan hebt ge eens een website waar ge alles duidelijk uitgelegd kunt vinden, wordt er door verschillende mensen gezegd dat wat er staat niet klopt. Ge hadt beter wat langer schoolgelopen of eerst op een andere website opgezocht of het klopte of niet voor ge uzelf hier belachelijk kwaamt maken. En ja, ook dat is écht correct Nederlands. Wie die vormen niet kent, heeft geen gat in zijn cultuur, maar een beperkte kennis van de Nederlandse taal. Niet iedereen kan alles weten, uiteraard, maar wijs dan zelf ook niet met het vingertje.

stel 1 pagina op met voorbeelden hoe het moet zijn met de gij/ge of jij/je voor of achter het werkwoord voor de tegenwoordige of verleden tijd voor de werkwoorden zijn,hebben en enkele andere.Het zou kunnen dat het eenvoudig in gebruik blijkt te zijn zonder teveel taalkundige uitleg.Zo ook voor de dubbel d of t in een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord.Zo leerde men in de jaren 50 over het kofschip en ik vermeld een zin die me steeds bij gebleven is:hij verwijdde het gat in de haag en keek dan door het verwijde gat naar de buurvrouw.

 

Hoi Omer,

Die pagina hebben we!

https://taalhelden.org/rubriek/taaladvies

Onderaan, bij de getalletjes, kun je doorklikken naar nog een paar pagina's met de kwesties waar jij het over hebt.

Groetjes,

Maartje - van Taalhelden

Ik raad iedereen van harte aan om de onlangs verschenen roman 'Wildevrouw' van Jeroen Olyslaegers te lezen. Speelt zich af in het 16e eeuwse Antwerpen (en ook Amsterdam) en is helemaal in de ge-vorm geschreven. Een bewuste keuze van de schrijver. Ouderwets? Misschien wel ja, maar voorral heel kleurrijk en heerlijk om te lezen!

 

Hoi Luk,

Jeroen Olyslaegers is een Vlaamse schrijver en in Vlaanderen is de ge-vorm in spreektaal ook nu nog heel gewoon. Het is dus zeker niet ouderwets.

En ook: bedankt voor je boekentip! Altijd leuk als mensen langs komen om iets moois aan te prijzen.

Groetjes,

Maartje - van Taalhelden

Gerelateerde berichten