De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Ernest van der Kwast wint

Dioraphte Literatour Prijs 2016 is voor De IJsmakers

De juryprijs ging naar De ijsmakers, de jongeren zelf kozen voor Waar het licht is.
De juryprijs ging naar De ijsmakers, de jongeren zelf kozen voor Waar het licht is.

De Dioraphte Literatour Prijs 2016 is voor het boek De ijsmakers van Ernest van de Kwast. Volgens de jury is De ijsmakers een unieke roman over familie en volwassenwording met 'een positief migratieverhaal dat zindert van sensualiteit en glinstert van hartstochtelijkheid'. De publieksprijs, waarvoor 10.000 jongeren hun favoriete boek kozen, was voor Waar het licht is van Jennifer Niven. In de categorie Vertaald heeft Aleid van Eekelen-Benders gewonnen met haar vertaling van Waar het licht is. De winnaars kregen elk 15.000 euro.

Over De ijsmakers

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus. Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Over Waar het licht is

Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam om in de winter naar de bergen terug te keren. Giovanni Talamini besluit met deze traditie te breken en kiest voor de literatuur. Maar dan doet zijn jongere broer Luca hem op een dag een hoogst ongebruikelijk verzoek. Giovanni komt voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

De Dioraphte Literatour prijs wordt uitgereikt tijdens Literatour, een jongerenboekenweek voor Nederlandse bovenbouwscholieren.
Wil je meer over Literatour weten? Kijk op de site.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven