De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Brailleleesregel

Lezen en schrijven als blinde (3)

Een brailleleesregel.
Een brailleleesregel.

Foto: Sebastien Delorme. CC BY-SA 3.0

Jordy (14) is redacteur van Taalhelden. Hij is blind sinds zijn geboorte en vertelt over de manieren waarop hij als blinde kan lezen en schrijven. Vandaag: schrijven als blinde.

Geen pennen

Wij blinden kunnen niet met een balpen schrijven, we moeten ons behelpen met een laptop. Of bestaat er nog een andere manier om te schrijven als blinde? Ja, er bestaat nog een andere manier. De zogeheten brailleschrijfmachines of Pichten. Dit zijn reusachtige machines die je kunt meenemen in een koffer. Ze zijn alleen nogal zwaar en ze worden wel steeds kleiner, maar niet lichter. Daarom verkiezen de meeste blinden een laptop met brailleleesregel in combinatie met een tekstverwerkingsprogramma, zoals MS Office Word, OpenOffice.org of LibreOffice.
Bekijk het filmpje over de brailleschrijfmachine.

Screenreader

Dat braille schrijven op een pc gaat niet zomaar. Je hebt er eerst en vooral een schermuitleesprogramma (ScreenReader) voor nodig. De ScreenReader zet het scherm om in braille, spraak en/of vergroting. De vergroting is voor mensen die niet helemaal blind zijn. Over de omzetting naar spraak schreef ik in mijn vorige stukje. Voor de omzetting naar braille heb je een brailleleesregel nodig.

Brailleleesregel

Als er een brailleleesregel is gekoppeld aan de pc, dan krijg je de tekst die de ScreenReader uitzendt in het bolletjesschrift te zien op een lijn van (meestal) veertig braillecellen, ook wel braillekarakters genoemd. Op de afbeelding zie je een brailleleesregel (links) en een brailleschrijfmachine (rechts).

Lees ook de andere delen van de serie Lezen en schrijven als blinde
'Ik schrijf nooit meer in braille' 
Voorlezers en computerstemmen

(januari 2015)

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Is luistertaal op school een goed idee?
anderlands

Is luistertaal op school een goed idee?

Jongeren vinden van wel, maar niet voor elk vak

Pokoe, dom en skotoe
anderlands

Pokoe, dom en skotoe

Kennen Belgische jongeren Nederlandse straattaal?