De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

'Ik schrijf nooit meer in braille'

Lezen en schrijven als je blind bent (1)

Door Jordy Deweer

Jordy (14) is redacteur van Taalhelden. Hij is blind sinds zijn geboorte en vertelt over de manieren waarop hij als blinde kan lezen en schrijven. Vandaag: Jordy interviewt zichzelf. In de volgende aflevering: lezen als blinde.

Jullie weten dat ik voor Taalhelden stukjes schrijf. Ik doe dat echter niet op de normale manier, maar met een brailleleesregel, een bakje dat het scherm van mijn laptop in braille vertaalt. Ik gebruik daarnaast nog een synthetische stem; dat is een computerstem. Om boeken te lezen gebruik ik een DAISY-speler. In het volgende deel van deze serie vertel ik wat dat is. Eerst doe ik een soort interview met mezelf.

Heb je soms moeilijkheden met het lezen en/of schrijven in braille? 

Jordy: Wel, ik schrijf bijna nooit meer in braille, omdat ik het toetsenbord van de laptop volledig uit mijn hoofd ken. Wat ik wel doe, is braille lezen. Daarbij ondervind ik af en toe wel wat moeilijkheden. Die komen meestal voor als ik speciale tekens, zoals een trema, moet lezen. De letters met trema lijken namelijk bijna nooit op de oorspronkelijke letter.

Wanneer moest je eigenlijk beginnen met braille leren?

Jordy: Ik moest na mijn derde kleuterjaar al mijn letters kennen, zodat ik gemakkelijk meekon in het eerste leerjaar lager onderwijs.

Wat is je naarste herinnering aan het braille lezen en schrijven?

Jordy: Vroeger schreef ik braille met een Picht. Dat is een brailleschrijfmachine die, als je de lettercombinatie indrukt op een toetsenbordje, de letter op papier zet. Ik zat in het eerste leerjaar, bij een akelige juf. Ik had dictee en ik had fouten gemaakt die ik ook weer had verbeterd. Het machientje waarop de juf kon volgen wat ik had geschreven, had niet door dat ik de fouten had verbeterd. Dus had ik slechte punten!

Wat was je leukste herinnering aan het braille lezen en/of schrijven?

Jordy: Ik heb eigenlijk niet zoveel leuke herinneringen aan braille en mijn blindheid. Het is af en toe zelfs een nare gewaarwording, als je niet kunt zien, want je kan sommige dingen niet doen. Maar soms kun je dan dingen wel die anderen niet kunnen, bijvoorbeeld braille lezen.

Ik kan zo nog uren doorgaan, maar ik zal me beperken. Als jullie vragen hebben, laat dan een berichtje achter!

​(januari 2015)

Reacties

Misschien een domme vraag maar zou een ziende ook braille kunnen leren? Aangezien bij blinde mensen vaak hun andere zintuigen worden versterkt.

Goede vraag Marcel. Ik, de hoofdredacteur van Taalhelden, zou zeggen van wel, maar ik zal eens vragen hoe Jordy daarover denkt.

 

Hallo Marcel en Maartje,
Inderdaad, dit kan! Een ziende gebruikt echter zijn ogen om de puntjes te onderscheiden, want de bolletjes kunnen niet gevoeld worden door zienden. De zintuigen van zienden zijn daar niet genoeg voor ontwikkeld! :) ;)
Ik antwoord nu uit ervaring, want mijn zus heeft zelf, samen met mij, leren braille lezen. Zij kon dit alleen met haar ogen, maar ze deed het toch!
Groeten, Jordy.

Wow, interessant Jordy!

En wat met mensen die op latere leeftjd blind worden? Hoe moeten zij het dan leren voelen? Of ontwikkelen die zintuigen zich vanaf dan wat beter? Ik kan zelf ook braille lezen met m'n ogen.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Femke Lippens over BookTok
lezen

Femke Lippens over BookTok

Vlaanderens bekendste BookTokker