De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Afrikaans

Nie altyd soos Nederlands nie

Sommige woorden, schrijf je hetzelfde en spreek je hetzelfde uit, maar toch betekenen ze iets anders in het Afrikaans.
Sommige woorden, schrijf je hetzelfde en spreek je hetzelfde uit, maar toch betekenen ze iets anders in het Afrikaans.

Door Floor Toppets

Het Afrikaans lijkt enorm op het Nederlands, maar het is toch een taal op zichzelf. De taal is ontstaan uit 17e-eeuws Nederlands. Dat kwam omdat een deel van Afrika gekoloniseerd was door Nederlanders. Er kwamen ook veel Vlamingen en Duitsers in de kolonie wonen, waardoor de taal snel werd overgenomen.

'Moenie in die gezich spuit nie'


Ik ontdekte het Afrikaans op negenjarige leeftijd, op een kamp. Uit verveling las ik de tekst op de achterkant van een fles muggenspray. “Moenie in die gezich spuit nie”, luidde de instructie. Verbaasd las ik het nog eens en daarna rende ik naar mijn moeder om mijn vondst te laten zien. “Kijk! Dit staat vol fouten”, jubelde ik terwijl ik de fles in mijn mama haar handen duwde. Die bekeek het even en barstte toen in lachen uit. “Maar Floor, dit is Afrikaans, geen Nederlands!” hikte ze. Het bleek dat de eigenares van de muggenspray net terug was uit Zuid-Afrika.

'Het leek alsof je er geen moeite voor moest doen'


Ik raakte in de taal geïnteresseerd. Eenmaal thuis, begon ik er meer over op te zoeken. Het leek me wel leuk om de taal te leren kennen. Het leek alsof je er geen moeite voor moest doen. Althans, dat dacht ik toch. Ik kwam tot de conclusie, dat veel woorden wel hetzelfde geschreven waren, maar dat ze iets totaal anders betekenden. Hierboven, op de afbeelding, zie je een lijstje dat ik maakte.

*In de titel staat : Afrikaans lijkt niet altijd op het Nederlands

Reacties

Ik ben hier gekomen doordat ik Afrikaanse muziek aan het beluisteren was.
Het viel mij op dat het zuid Afrikaans ook veel op Fries leek in het gehoor.

Er ontbreekt een enorm onderdeel uit de geschiedenis gaarne Afrikaans, namelijk de rol van slaven. Het was oorspronkelijk onstaan vannuit de behoefte van slaven om met elkaar te communiceren. Het eerst geschreven Afrikaans was door een imam(denkt van Turkije). Het is bewezen. Vele slaven hebben samen met Afrikaners de Groot Trek ondernomen en samen gevochten. Afrikaner onder de oudere generaties verwijst naar de gemengde kind. Er is ook een onderscheid tussen Afrikaners en Boeren (die beschouwd was als echte Europeanen). Er waren ook echte klassen onderscheid tussen Afrikaners en Boeren. De volle geschiedenis van Afrikaans en Afrikaners waren enorm hard gemanipuleerd ten einde politisch en ideologische doeleindes die niet altijd te fris waren....enorm. Maar dat sluit ook aan met het Nederlandse traditie. Ondanks alles zijn ze een trots volk die meer waarde hebben toegevoegd als de Engelse. Net jammer dat ze apartheid een wettig administratieve identiteit gaf. Maar dat is heus een konsekwentie van hun trots.
De Engelse was een gruwel van formaat in zuid-Afrika. Jammer dat Nederland nooit Afrikaans en Afrikaners (bruin en blank) hun rechtmatige erkenning gaf ondanks al de goud die zij daar hebben weggesluisd..bloed goud

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Is luistertaal op school een goed idee?
anderlands

Is luistertaal op school een goed idee?

Jongeren vinden van wel, maar niet voor elk vak