De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Aanvaardbare taalfouten

'Hun hebben' kan niet, 'hele mooie' wel

De rechtertekst vinden de meeste mensen acceptabel, de linker niet.
De rechtertekst vinden de meeste mensen acceptabel, de linker niet.

Sommige taalfouten worden minder fout gevonden dan andere. Zo blijken Nederlandse deelnemers aan een onderzoek van het Meertens Instituut hun hebben in plaats van zij hebben écht fout te vinden, terwijl u hebt (als alternatief voor u heeft) volgens de deelnemers best door de beugel kan.

Hele mooie

Welke taalfouten vinden mensen acceptabel en welke niet? De onderzoekers legden ongeveer 1500 mensen 10 taalfouten voor en vroegen daarbij wat ze van de fout vonden, of ze die fout zelf zouden maken en of ze het aanvaardbaar zouden vinden als anderen die fout maakten. Uit de antwoorden blijkt dat de meeste mensen niet zo'n moeite hebben met hele mooie, terwijl dat heel mooie moet zijn, maar een aardige meisje vinden ze onaanvaardbaar, dat moet aardig meisje zijn.

Je kan

Het merendeel van de deelnemers vindt dat ze goed Nederlands spreken en schrijven, en daarom vinden ze de vormen die ze zelf gebruiken goed en de zegswijzen die ze nooit gebruiken niet goed. Ook blijkt dat sommige fouten wel acceptabel zijn in informeel verkeer, zoals gesprekken en sms, maar niet in een journaal of in een officiële brief. Zo is z'n eigen onder vrienden geen probleem, maar zodra er sprake is van een officiële setting vinden de deelnemers dat het zichzelf moet zijn. De onderzoekers ontdekten ook dat jongeren je kan aanvaardbaar vinden, terwijl oudere deelnemers vaker zeggen dat het je kunt moet zijn.

Hier vind je meer informatie over het onderzoek.

Reacties

Institiuut is toch wel écht fout...

Fank voor je reactie. We hebben het tikfoutje aangepast.

 

Groetjes, Maartje - van Taalhelden

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen