De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Zijn taalfouten een probleem?

Nederlandse jongeren: nee - Vlaamse jongeren: ja

Het gebruik van lidwoorden zou afgeschaft moeten worden, vinden Surinaamse jongeren. © Sandra Fauconnier
Het gebruik van lidwoorden zou afgeschaft moeten worden, vinden Surinaamse jongeren. © Sandra Fauconnier

Nederlandse jongeren vinden foutloos Nederlands spreken en schrijven alleen belangrijk als het noodzakelijk is voor opleiding, werk en sollicitaties. Jongeren in Vlaanderen vinden een goede beheersing van het Nederlands veel belangrijker. Ze vinden het irritant als mensen niet goed kunnen spellen. Dat blijkt uit een diepgravend onderzoek dat de Taalunie in 2012 deed naar taalbeleving onder Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse jongeren.

Spelling onbelangrijk

Veel jongeren hebben moeite met spelling en grammatica. Volgens Nederlandse jongeren wordt er te veel gewicht gegeven aan het goed kunnen spellen. Ze vinden de juiste spelling vaak niet belangrijk, als je elkaar maar kunt begrijpen.

Dure woorden

Vlaamse jongeren hebben naar eigen zeggen minder problemen met de taal en hechten meer waarde aan mooi taalgebruik. Ze hebben een brede woordenschat en het gebruik van relatief lastige Nederlandse woorden gaat hen gemakkelijk af. De Vlamingen vinden het interessant wanneer mensen met veel ‘dure’ woorden spreken.

Lidwoorden afschaffen

Surinaamse jongeren hebben moeite met spelling en grammatica. Met name het gebruik van lidwoorden en de grote hoeveelheid synoniemen blijven lastig. Het gebruik van lidwoorden kan veel jongeren demotiveren om met het Nederlands aan de slag te gaan. Om de Nederlandse taal te beheersen, zou het gebruik van lidwoorden afgeschaft moeten worden, vinden ze. 

Voor meer informatie over het onderzoek kun je hier terecht.

Reacties

Beste,
Ik heb voor mijn functie Telefoniste/Receptioniste extra Nederlandse lessen gevolgd en examen afgelegd. Cijfer 7.5. Toch betrap ik mijzelf dat ik moeite heb met lidwoorden. Gelukkig hebben wij GOOGLE. Ik spreek ABN en daar ben ik ook super trots op. Is het dan een drama als ik een keer de pakket schrijft?? i.p.v. het pakket??

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?