De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

'Zoek die taalvraag eindelijk eens op'

Maria van de Taalhelden-redactie

Maria: 'Ik ben er nog niet helemaal uit of ik 'selfie' een mooi of afgrijselijk woord vind.'
Maria: 'Ik ben er nog niet helemaal uit of ik 'selfie' een mooi of afgrijselijk woord vind.'

Eind 2013 vroegen we de redactie om zich voor te stellen aan de hand van taalvragen over dat jaar.

Maria Klønhammer zat in 2013 in het laatste jaar van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Ze was 17. Naast school en sporten, voerde ze dat jaar ontelbaar lange, moeilijke, maar vooral ook heel bijzondere gesprekken met vrienden. Wat haar het meeste zal bijblijven is de eerste Model United Nations-conferentie die ze op school organiseerde. Ze werd Secretary-General en op basis van een resolutie die ze schreef mocht ze op kosten van het stadsdeel naar Vietnam om daar aan een Model United Nations-conferentie mee te doen.

Wat was het mooiste Nederlandstalige boek dat je in 2013 las?

Karakter van F. Bordewijk. Karakter is een boek waarin de sfeer heel goed wordt weergegeven zonder eindeloze beschrijvingen van details. Ik hou ervan als een boek een beetje tempo heeft. Boeken die dit hebben, beschrijven echter vaak weer weinig de sfeer, terwijl ik dat ook belangrijk vind. Dit boek heeft dat allebei.

Wat was het mooiste nieuwe Nederlandstalige woord dat je in 2013 hoorde?

Er is eigenlijk maar één nieuw woord dat ik dit jaar hoorde en dat is selfie. Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik dit nou een mooi of een afgrijselijk woord vind.

Wat was de leukste of domste taalfout (in het Nederlands) die je maakte? Op welk moment maakte je die?

Tijdens een gesprek met een vriend zei ik roepte in plaats van riep. Hoewel ik dit natuurlijk niet bewust zei, voelde ik me toch behoorlijk dom.

'Ik dacht al die jaren dat het oudbollig was.'


Wat was het leukste taalmoment van dit jaar?

Een vriend van mij heeft een belachelijk uitgebreid vocabulaire. Toch gebruikte ik laatst een woord dat hij niet kende: taps (drinken). Wat bleek? Er waren heel wat straattaal-achtige woorden die hij niet kende, kon ik hem eens een keer wat woorden leren.

Wie was de beste (Nederlandstalige) taalgebruiker in 2013? Waarom?

Dezelfde vriend gebruikt toch ook wel heel mooie worden. Het inspireert om zelf ook meer synoniemen te gebruiken.

En wat was je grootste (Nederlandstalige) taalergernis?

Dat overnieuw nu officieel is geaccepteerd. Ik had een leraar in groep acht die ontzettend hamerde op opnieuw in plaats van overnieuw. Ik kan er niet aan wennen dat overnieuw nu ook mag.

Wat leerde je in 2013 over de Nederlandse taal?

Ik kwam erachter dat ik al mijn hele leven het woord oubollig verkeerd schrijf én uitspreek. Ik dacht al die jaren dat het oudbollig was.

Heb je een taalvoornemen voor 2014?

Over een aantal maanden heb ik mijn mondeling Nederlands. Ik wil een mooie boekenlijst hebben en ook echt hebben genoten van de boeken die ik lees. Zodra ik boeken moet lezen voor school vergeet ik namelijk vaak van het boek te genieten en in te zien hoe mooi het boek eigenlijk is.

En heb je een taaltip voor 2014?

Merk je dat je vaak over dezelfde taalsituatie moet nadenken (kan spelling zijn, maar ook werkwoordvervoegingen)? Zoek dat een keer goed uit, scheelt ontzettend veel tijd.

Word ook redacteur!

Wil je ook redacteur worden van Taalhelden? En ben je jonger dan 25? Wil je tekenen, schrijven, fotograferen of filmpjes maken? Over de Nederlandse taal? Stuur dan een mailtje naar maartje[apenstaartje]taalhelden.org.

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?