De jongerenwebsite van de taalunie

taaladvies
   

Waarom zou je grammatica leren?

Nadenken over taal

Grammatica is belangrijk om zinnen en woorden te begrijpen of om over een taal te kunnen nadenken of praten.
Grammatica is belangrijk om zinnen en woorden te begrijpen of om over een taal te kunnen nadenken of praten.

Wat is grammatica en waarom is het zo belangrijk?

Grammatica is een systeem van regels waarmee je in een taal woorden en zinnen vormt. Hieronder vind je vier redenen om grammatica te leren.

Reden 1: om zinnen en woorden te begrijpen

Vergelijk deze twee zinnen:

1. Mijn zus gaat morgen naar mijn tante.

2. Mijn tante gaat morgen naar mijn zus.

In deze zinnen staan dezelfde woorden, maar ze betekenen iets anders omdat ze op een andere plek in de zin staan. Als je de regels over hoe woorden en zinnen gevormd worden niet toepast en de woorden zomaar ergens in de zin zet, zal het altijd onduidelijk zijn wie naar wie toegaat: gaat mijn tante naar mijn zus of andersom?

Reden 2: om over een taal na te denken of te praten

Als je zegt: Mijn zus gaat naar mijn tante en je zus gaat inderdaad naar je tante, dan pas je de grammaticaregels juist toe. Maar dat wil nog niet zeggen dat je die regels ook kunt benoemen.

Soms is het belangrijk die regels wel te kunnen benoemen. Bijvoorbeeld op het moment dat je moet nadenken over hoe je iets schrijft, omdat je geen fout wilt maken, of als je iets wilt noteren dat absoluut niet verkeerd begrepen mag worden. Op dat soort momenten is het belangrijk om de regels te kennen en te snappen.

Reden 3: om een vreemde taal te leren

Het is gemakkelijker om een vreemde taal te leren als je de regels van je eigen taal kent. Als je weet wat in het Nederlands werkwoorden en zelfstandige naamwoorden zijn en hoe je die gebruikt, zul je ook in het Frans, Duits of Engels de woorden en hun plaats in de zin sneller herkennen.

Reden 4: om een woordenboek te gebruiken

Bovendien is het belangrijk om de regels van de grammatica te kennen om een woordenboek te kunnen gebruiken.

Neem het woord haken. Als je dat opzoekt in een woordenboek zul je drie betekenissen vinden, allemaal werkwoorden (aanhaken, bevestigen en handwerken) terwijl je misschien op zoek bent naar het meervoud van haak (rond of hoekig voorwerp om iets vast te houden, op te hangen e.d.). Daarvoor moet je bij haak kijken. Om het woordenboek te kunnen begrijpen, moet je dus weten wat een zelfstandig naamwoord is, wat een werkwoord is en wat een meervoud is. Allemaal termen die je pas begrijpt als je de regels van de grammatica een beetje kent.

 

Wil je meer weten?

Op Taalhelden:

Grasduin door de stukjes die iets met grammatica te maken hebben.

Op andere websites:

Video: Waarom grammatica nuttig én belangrijk is

Video: Wat heb je aan grammatica?

Reacties

wat als je goede zinnen kan maken maar juist in de war bent door de grammatica en niet goed bent in zinsontleding maar wel in zinnen maken en bergijpen?

Ik kom uit het buitenland. Ik heb over twee weken een schrijfexamen voor het 2F-niveau. Ik ben er zenuwachtig voor, maar ik wil je graag bedanken. Omdat deze website me veel heeft geholpen.

 

Beste Olizy,

Wat goed om te horen! Heel veel succes met je examen gewenst!

Groetjes,

Maartje - van Taalhelden

Top website!

lees

Gerelateerde berichten