De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Voorlezers en computerstemmen

Lezen en schrijven als je blind bent (2)

Een Daisy-speler.
Een Daisy-speler.

Foto: Mace Ojala. CC BY-SA 2.0

Door Jordy Deweer

Jordy (14) is redacteur van Taalhelden. Hij is blind sinds zijn geboorte en vertelt over de manieren waarop hij als blinde kan lezen en schrijven. In de vorige aflevering van deze serie vertelde Jordy over de brailleleesregel, een bakje dat het scherm van zijn laptop in braille vertaalt. Jordy moet bekennen dat hij steeds minder gebruik maakt van braille. Maar hoe leest hij dan? 

Het lezen van boeken

Je denkt misschien: het lezen van boeken? Dat is toch onmogelijk voor een blindeman? Maar niets is minder waar. Wij blinden kunnen niet op dezelfde manier lezen als zienden, maar er zijn twee manieren om toch een boek, krant, tijdschrift of iets anders te lezen.

Daisy-speler

Ten eerste kunnen we gebruik maken van een Daisy-spelertje. Dat is een bakje, ter grootte van een grote gsm, waar je een SD-kaartje met boeken in kunt stoppen. Die boeken worden in een studio ingesproken, speciaal voor blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie, en beschikbaar gemaakt in het zogenaamde DAISY-protocol of de DAISY-standaard. Dit is een standaard die het gemakkelijker maakt om door .mp3's te navigeren. Daardoor kunnen we per hoofdstuk springen, twee pagina's verder gaan enzovoort.

Voorleestoestel

De tweede manier die we kunnen gebruiken is een voorleestoestel. Die machine kun je in twee formaten krijgen. Een scanner (voor op je bureau) of een wat compacter formaat (een mini-pc met fotocamera). Het principe van de twee toestellen is hetzelfde: er wordt een foto gemaakt van de pagina die je wil lezen, die wordt herkend en de tekst wordt hardop voorgelezen in synthetische spraak, oftewel: een computerstem.

Deze twee manieren zorgen ervoor dat wij, de blinden onder de wereldbevolking, ook alle teksten kunnen lezen. O, wat mogen wij de uitvinders dankbaar zijn!

In de volgende aflevering: Schrijven als blinde.

​(januari 2015)

Gerelateerde berichten

Hoe sprak men vroeger over ziekte?
weetjes

Hoe sprak men vroeger over ziekte?

Kwaal is een Oudnederlands woord

Kunnik nemi na joen komn
anderlands

Kunnik nemi na joen komn

West-Vlaams coronalied van Katrien Verfaillie