De jongerenwebsite van de taalunie

anderlands
   

Vlaamse tienerchattaal

Anglicismen en bewuste fouten

De Universiteit Antwerpen onderzocht 2 miljoen woorden uit chatgesprekken van 28.000 Vlaamse tieners.
De Universiteit Antwerpen onderzocht 2 miljoen woorden uit chatgesprekken van 28.000 Vlaamse tieners.

Foto: Jhaymesisviphotography CC BY 2.0

Vlaamse tieners maken tijdens het chatten in elke zes woorden bewust een taalfout en in een op de vijftig woorden doen ze dat onbewust. Ook strooien ze volop met anglicismen. Dat zijn woorden die van oorspong Engels zijn, maar die nu ook in het Nederlands worden gebruikt. Het meest gebruikte anglicisme onder Vlaamse jonge chatters is nice, nummer is 2 is sucken en de derde plaats is voor het woord dude. Deze conclusies komen uit een analyse van onderzoekers van de Universiteit Antwerpen van bijna 2 miljoen woorden die tussen 2007 en 2013 voorkwamen in chatgesprekken van ongeveer 28.000 Vlaamse tieners op MSN, Facebook en Netlog.

Weinig hebekik

Wat Vlaamse tieners veel minder doen dan verwacht, is 'leetspeak' gebruiken, dat zijn woorden die je afkort door er een cijfer in te plaatsen, zoals suc6 of w8. Ook de regionale standaardtaal, de zogenaamde Tussentaal, komt minder voor dan gedacht. De meeste Vlaamse tieners gebruiken wel ge en gij, en ook laten ze de eind-t vaak weg in woorden als wat, dat en niet, bovendien gebruiken ze vaak verkleinwoorden met -ke en ze schrijven zinnen als Ik weet wie dat er komt. Maar andere typisch Vlaamse spreektaal dook veel minder op dan vooraf werd aangenomen. Vlaamse vervoegingen zoals in Dat hebekik niet gedaan of Zwijgt eens of Mijnen toffen buurman kwamen soms alleen regionaal voor en soms helemaal niet. De regionale verschillen zijn zo groot dat je niet van één Vlaamse chattaal kunt spreken.

Hoe jonger, hoe creatiever

Ook blijkt dat chatters in de leeftijd van 13 tot 16 jaar veel speelser omgaan met de taal. Die gebruiken bijvoorbeeld vaker woorden als nix, sgool of LOL voor niks, school of laughing out loud. De 17- tot 20-jarige chatters gebruiken nog wel veel afkortingen, zoals mss en idd voor misschien en inderdaad, maar verder schrijven ze functioneler en minder creatief.

Geen spreektaal én geen schrijftaal

De onderzoekers concluderen na hun analyse dat je chattaal als een apart genre moet beschouwen. Het taaltje is niet vergelijkbaar met spreektaal, maar lijkt ook niet op normale schrijftaal.

Laura schreef voor Taalhelden ooit een achtergrondverhaal over Vlaamse internettaal:
Kga mOrghe nr sgL: jongerentaal of gewoon fout?

Een wetenschappelijk artikel over het onderzoek vind je hier.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Is luistertaal op school een goed idee?
anderlands

Is luistertaal op school een goed idee?

Jongeren vinden van wel, maar niet voor elk vak

Pokoe, dom en skotoe
anderlands

Pokoe, dom en skotoe

Kennen Belgische jongeren Nederlandse straattaal?