Twittercursus (1)
De eerste schreden op het kwetterveld

Twitter is razend populair: in 2012 werden er per dag zo'n 340 miljoen tweets gestuurd. Iedereen probeert zo leuk mogelijk te tweeten en zo veel mogelijk volgers te krijgen, en het is ook nog heel geschikt voor taalliefhebbers. Maar hoe kun je het beste beginnen met twitteren? En wat moet je vooral wel en niet doen? Taalhelden-redacteur Maria Klønhammer van het Barlaeus-gymnasium in Amsterdam (NL) helpt je op weg.
Niet zo moeilijk
Eerst moet je natuurlijk, als je dat niet al weet, leren hoe je moet twitteren. Gelukkig zijn er veel websites waar dat uitgebreid wordt uitgelegd. Mijn tip is om gewoon te beginnen, zo ingewikkeld is het niet. Als er iets is wat je niet begrijpt, vraag dat dan aan een tweetende vriend of vriendin. Als je je toch eerst goed wil inlezen, zijn hier een paar websites met - soms méér dan - genoeg uitleg over twitter.
Vijf basistips
Dit zijn tips die ik zelf heb bedacht, gekregen van vrienden of opgepikt in de twittergemeenschap
- Uitproberen. Begin gewoon. Wees actief, reageer, volg. Je zal het snel in de vingers krijgen. Begin met veel mensen te volgen. Kies ze wel goed uit. Kijk bijvoorbeeld bij 'wie te volgen' of 'who to follow', de kans is groot dat daar mensen bijstaan die je kent of leuk vindt. Veel van hen zullen jou ook volgen en zo zal je twitterleven als vanzelf steeds drukker worden.
- Eigen interesse. Probeer te bedenken wat jij leuke tweets vindt, of wat jou leuk lijkt: vind je het leuk om te lezen wat iemand doet? Wil je vooral nuttige informatie uitwisselen? Of leuke filmpjes en foto’s? Of hou je misschien alleen van tweets met leuke uitspraken? Als je weet wat je zelf leuk vindt om te lezen, kun je dat ook in je eigen tweets toepassen. Maar probeer ook af en toe te variëren met de soort tweets. Op die manier vinden anderen die misschien meer van andere berichten houden het leuker om jou te volgen.
- Beperking. Hou je af en toe ook een beetje in. Niemand zit te wachten op twintig inspirerende uitspraken in vijf minuten, of elke minuut een update van je humeur. Bedenk dat wat je zelf irritant vindt, je volgers hoogstwaarschijnlijk ook vervelend vinden.
- Vindbaarheid. Zorg dat je goed te vinden bent. Doe dit bijvoorbeeld door een foto van je zelf te nemen en niet van een walvis, en ook door je naam goed in te vullen. Want als je gemakkelijker te vinden bent, krijg je eerder volgers dan wanneer niemand je kan vinden.
-
Privacy. Pas wel op met persoonlijke gegevens. Je ouders zullen dat waarschijnlijk ook al tweeduizend keer gezegd hebben, maar het is toch een goede tip. Twitter is erg openbaar en als jij tweet dat je twee weken op vakantie gaat, kan iedereen dat lezen, ook mensen die jou niet volgen, inbrekers bijvoorbeeld. Wat je kunt doen om te voorkomen dat de hele wereld weet wat je doet, is instellen dat alleen jouw volgers je tweets kunnen lezen. Een nadeel hiervan is wel dat je niet geretweet kan worden en dat is niet bevorderlijk voor je twittersucces.
Ga door naar Twittercursus 2: Het woordenboek.