De jongerenwebsite van de taalunie

lezen
   

Schrijvers over boekverfilmingen

Dag van de Literatuur 2013

Robert Vuijsje vindt dat zijn boeken bij verfilmingen door tijd- en geldgebrek worden 'afgeplat'. © Maurits Vink
Robert Vuijsje vindt dat zijn boeken bij verfilmingen door tijd- en geldgebrek worden 'afgeplat'. © Maurits Vink

Tara van der Grinten (16) van het Newmancollege in Breda bezocht op de Dag van de Literatuur 2013 in Rotterdam (NL) een gesprek met schrijvers over hun boekverfilmingen. 'Ik was het helemaal niet eens met de sfeer.'

Het lijkt tegenwoordig wel een trend: boeken verfilmen. De ene boekverfilming na de andere is te zien op het witte doek. Maar wat vinden de schrijvers er zelf eigenlijk van? In een talkshow met Ronald Giphart, Adriaan van Dis en Robert Vuijsje op de Dag van de Literatuur is dat de grote vraag.

'Mijn personages mijmeren te veel voor het witte doek.'

'Ik was het totaal niet eens met de sfeer van de film', zegt Ronald Giphart over zijn eerste verfilmde boek, Ik ook van jou. 'Het was veel te somber, die sfeer. Het leek wel het tegenovergestelde van de sfeer in mijn boek.' Het gevolg? Nu bemoeit hij zich er een stuk meer mee.

'Ik hoef me daar geen zorgen over te maken, bij mij is er nooit een boek verfilmd”, zegt Adriaan van Dis. 'Al heb ik intussen wel vijf filmcontracten ondertekend.'
'Zou u dat dan wel graag willen, dat een van uw boeken verfilmd wordt?' vraagt een van de talkshowhosts aan hem.
Ja, ja, leuk zou hij het wel vinden, maar: 'Het zal waarschijnlijk nooit gebeuren, mijn personages mijmeren te veel voor het witte doek', aldus Van Dis.

'Het einde was niet naar mijn zin.'

Wat vindt Robert Vuijsje dan van eigen boekverfilmingen? 'Wij beslissen niet of er een film van ons boek wordt gemaakt', zegt Vuijsje. 'Ik heb me niet veel met de film bemoeid, ook niet toen het einde van Alleen maar nette mensen niet naar mijn zin was. Wij zijn nou eenmaal niet de regisseur.' Volgens Vuijsje is het namelijk best wel moeilijk om in dit kleine land geld te krijgen voor een film. 'En door dat geldgebrek en een tijdslimiet aan de film, wordt het verhaal gewoon afgeplat', concludeert Van Dis.

De een wil er zelf de hand in hebben, de ander laat het over aan de artistieke vrijheid van de regisseur en de laatste vindt dat de kwaliteit lijdt onder geldgebrek. Maar over een ding zijn ze het allemaal eens: hun boek is beter dan de film.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

In de leukste boeken kun je je herkennen
lezen

In de leukste boeken kun je je herkennen

Jongeren willen zich graag inleven