Leestips van Sophie
Japin en Dijkshoorn
Japin en Dijkshoorn

In 2012 zat redacteur Sophie van Dijk (toen 16) in 5 gymnasium. Voor Taalhelden maakte ze een lijstje van de 5 beste boeken die ze dat jaar las. Ergernis, tranen en veel humor.
Je zou denken dat je bij het kiezen van een boek de achterkant moet lezen, maar mijn tip is om dit vooral niet te doen. Het is veel leuker om verrast te worden. Mijn oplossing hiervoor is pagina 76 lezen. Dit is het meest willekeurige nummer ooit, maar je komt er door het lezen van minstens een bladzijde wel meteen achter of de schrijfstijl je bevalt.
1. Een schitterend gebrek – Arthur Japin
Dit boek gaat over het verhaal van Lucia. Het vertelt hoe ze eeuwige liefde belooft aan Casanova, inmiddels misschien wel 's werelds bekendste minnaar. Het boek beschrijft hoe ze elkaar ontmoeten, maar ook het verraad en hoe ze elkaar jaren later terugzien. Ik vind dit echt een prachtig verhaal. Ik kon me heel goed verplaatsen in de tijd waarin het zich afspeelt: de renaissance. De ratio, het logisch nadenken, is in die tijd heel belangrijk en het is mooi om te zien hoe Lucia haar keuzes daarop baseert.
2. De belevenissen van een muurbloem – Stephen Chbosky
In dit boek kan iedere tiener wel iets van zichzelf vinden. Een nieuwe school, nieuwe vrienden, familiedrama’s, drugs en eerste dates. Het mooie eraan is dat het geen standaard tienerromannetje is. Het heeft alle elementen van een goed boek: humor en een sterke verhaallijn. Ook heb je zeker zakdoekjes nodig. De film die op dit boek gebaseerd is, heet The Perks of Being a Wallflower.
3. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon
Christopher is vijftien en heeft het syndroom van Asperger. In wiskunde is hij fantastisch, maar sociaal contact en mensen zijn dingen waar hij helemaal niet zo goed in is. Als hij midden in de nacht de hond van zijn buurvrouw dood vindt, gaat hij op zoek naar de moordenaar van de hond. Dit boek is echt een aanrader! Het is ontzettend humoristisch en daarbij kan de schrijver zich geweldig inleven in het leven van iemand met autisme.
4. Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn
Misschien ken je hem wel, huisdichter bij De Wereld Draait Door: schrijver Nico Dijkshoorn. Dit boek wordt verteld in losse scenes, en gaat over zijn vroegere gezin en het huwelijk van zijn ouders. Wat er zo leuk aan is, is dat het boek vanuit zijn eigen perspectief wordt verteld. Dat heeft als gevolg dat het nogal autobiografisch is. Het boek is vrij luchtig geschreven, en omdat ik vaak programma’s met hem erin kijk, leek het soms net alsof ik hem hoorde praten!
5. Een weeffout in onze sterren – John Green
Hazel is een meisje. Augustus is een jongen. Je zou bijna denken dat het een cliché liefdesverhaal wordt. Dat zou het ook zijn geweest, als ze niet allebei kanker hadden gehad. Het verhaal gaat over de avonturen die ze meemaken, en hoe ze uiteindelijk zelfs vanuit Amerika in Amsterdam belanden. Een boek dat mij tot tranen gebracht heeft en me, tot mijn moeders ergernis, in mijn tuinstoel heeft laten schateren van het lachen.