De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

Jongeren vinden:

Nederlands pas leuk als het creatief is

De meeste jongeren vinden dat de lessen Nederlands wel wat creatiever kunnen.
De meeste jongeren vinden dat de lessen Nederlands wel wat creatiever kunnen.

Beeld: © Sebastiaan ter Burg - CC BY-SA 2.0

Jongeren gaan creatief om met de Nederlandse taal en vinden het ook pas leuk om zich erin te verdiepen als anderen er creatief mee omgaan, anders vinden ze het algauw saai en ouderwets. Ook vinden de meesten dat de lessen Nederlands wel wat creatiever kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2012 van de Taalunie onder Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse jongeren dat werd aangeboden aan de Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet.

AN niet belangrijk

Jongeren vinden de invloed van het Engels op het Nederlands geen probleem. Ze proberen op sociale media proberen foutloos te schrijven, zeggen ze, maar dat het Algemeen Nederlands vinden ze alleen belangrijk in situaties waarin ze zich moeten presenteren, of als ze beoordeeld worden.

Het mooiste Nederlands

Er zijn wel wat verschillen tussen Nederlands, Vlaamse en Surinaamse jongeren. Zo vinden Nederlandse jongeren een goede en ruime woordenschat niet zo belangrijk, terwijl Vlaamse jongeren daar veel meer waarde aan hechten. Vlamingen vinden Nederlands minder moeilijk dan Nederlanders, en ze vinden het mooier. Surinamers vinden het dan weer een heel moeilijke taal, maar ze vinden wel dat ze zelf het mooiste Nederlands spreken.

Diepgravende gesprekken

De Taalunie wil jongeren bewust maken van het belang van de taal en ze betrekken bij het taalbeleid, daarom voerde ze diepgravende gesprekken met honderd jongeren over allerlei onderwerpen die met taal te maken hebben.

Voor meer informatie over het onderzoek kun je hier terecht.

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen