De jongerenwebsite van de taalunie

weetjes
   

De grootste woordenschat

Nederlanders of Vlamingen?

Muikdelijk is geen woord, maar met dit soort woorden controleerden de onderzoekers of mensen niet maar iets zeiden als ze beweerden een woord te kennen.
Muikdelijk is geen woord, maar met dit soort woorden controleerden de onderzoekers of mensen niet maar iets zeiden als ze beweerden een woord te kennen.

Nederlanders hebben een grotere woordenschat dan Vlamingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent onder 400.000 Nederlanders en Vlamingen.

Typisch Nederlands

Het verschil tussen de Nederlanders en de Vlamingen zit vooral bij mensen van boven de veertig. De onderzoekers geven geen verklaring voor het verschil, maar ze opperen wel een paar mogelijke oorzaken. Zo lijken er simpelweg meer typisch Nederlandse woorden te zijn. Bovendien kennen Vlamingen meer dialectwoorden die bekend zijn per regio, terwijl in Nederland veel meer woorden alom bekend zijn.

Ook ontdekten de onderzoekers dat mensen uit Nederlands-Limburg meer woorden delen met personen uit de provincie Groningen, tweehonderd kilometer verderop, dan met hun buren in Vlaams-Limburg.

Tot je tachtigste

Verder blijkt uit het onderzoek dat je als je van de basisschool komt ongeveer 27.000 woorden kent. Daarna leer je er tot je tachtigste nog 16.000 bij. Het feit dat we elk jaar woorden blijven leren en die bijna niet vergeten, verklaart waarom ouderen vaak de indruk hebben dat de woordenschat van jongeren beperkt is. Zij vergeten dat hun eigen woordenschat op die leeftijd waarschijnlijk even klein was.

Tot slot: er zijn niet zo veel typische jongerenwoorden als je misschien zou denken. Slechts 200 van de 53.000 woorden die de onderzoekers voorlegden, bleken vooral bekend onder jongeren.

Bekijk hier het televisieprogramma over de conclusies uit het onderzoek.

Reacties

heb door de jaren heen met veel verschillende nederlanders gewerkt ben tot de conclusie gekomen dat wij als brabanders nogal wat meer woorden hebben met de zelfde betekenis als vooral stedenaren van boven de rivieren dat val mij wel op we worden dan voor halve belgen uitgemaakt niet wat jullie zelf beweren dat belgen niet zo veel woorden kennen Maar het nederlandse DICTEE wordt heel dikwijls door een belg gewonnen hebben jullie daar een verklaring voor email adres bekend dank u

In welk televisieprogramma was dit te zien?

 

Dag Pieter,

We hebben het linkje vervangen. Nu werkt het weer. Het was dit tv-programma: https://dekennisvannu.nl/site/media/Groot-Nationaal-Onderzoek-Taal/5514

Groeten, Maartje - van Taalhelden

Reactie toevoegen

Gerelateerde berichten

Taalhulp voor woordcombinaties
weetjes

Taalhulp voor woordcombinaties

Waarmee kun je een werkwoord combineren?

Nederlands studeren in Rusland
weetjes

Nederlands studeren in Rusland

Studenten vertellen over hun ervaringen